Ne zaman menopoza gireceğinizi bilmek ister misiniz?

Yeni bir araştırmanın sonuçlarına göre, doktorunuz bir aile kurmak için ne kadar vaktiniz kaldığını söyleyebilir!

Geçtiğimiz günlerde, kadınların menopoza girme yaşını etkileyen bir dizi genetik sinyal tanımlandı. Bu keşif potansiyel olarak kadınların doğal üreme ömrünü uzatabilecek doğurganlık tedavilerinin yolunu açabilir.

Araştırmacılar, 200.000’den fazla kadının genlerini taradı ve araştırmacıların, bazı kadınların neden erken menopoza yatkın olduğunu, erken menopoza girmenin sağlık açısından sonuçlarını ve bu sinyallerin doğurganlığı iyileştirmek için manipüle edilip edilemeyeceğini belirlemeye yardımcı olabileceğini söylediği yaklaşık 300 genetik sinyal buldu.

Cambridge, Exeter ve Kopenhag üniversitelerinden bilim adamları tarafından yürütülen ve henüz başlangıç aşamasında olan araştırma, CHEK1 ve CHEK2 adlı iki genin bu kadınlar arasındaki farkı anlamada anahtar olduğunu buldu.

Farelerde CHEK2 geni baskılandığında, bu farelerin yavruları daha uzun bir üreme periyoduna sahip oldukları görüldü. Benzer şekilde, CHEK1 geni farelerde aşırı şekilde ifade edildiğinde, anne karnındaki hayatta başlangıç yumurta sayısının arttığı ve yavruların daha geç menopoza girdiği görüldü. Ayrıca Veriler, yeterli CHEK2 proteini olmayan kadınların, normal CHEK2 seviyelerine sahip olanlardan üç yıldan daha uzun bir süre sonra menopoza girdiğini gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca erken veya geç menopoza girmenin sağlık açısından bazı etkilerini de incelediler.

Genetik olarak, erken menopozun tip 2 diyabet riskini artırdığını ve daha zayıf kemik sağlığı ve artan kırık riski ile bağlantılı olduğunu buldular. Ancak daha erken menopozun yumurtalık ve meme kanseri gibi bazı kanser türlerinin riskini azalttığını da buldular.

Exeter Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Dr Katherine Ruth şunları söyledi: “Daha erken menopozun nedensel olarak daha düşük kanser riski ile ilişkili olduğunu bulduk. Bunun muhtemelen yüksek seviyelerde seks hormonlarına (bir kadın hala adet görürken daha yüksek seviyelerde olan) daha kısa bir zaman maruz kalmasından kaynaklandığını düşünüyoruz.”

Ruth şunları ekledi: “Çalışmamızın, kadınların geleceği planlamalarına yardımcı olacak yeni olanaklar sağlamaya yardımcı olacağını umuyoruz. Menopozun zamanlamasındaki değişkenliğin genetik nedenlerinden daha fazlasını bularak, hangi kadınların daha erken menopoza girebileceğini ve dolayısıyla doğal yoldan hamile kalmakta zorlanabileceğini gösterdik. Hepimiz bir takım genetik varyasyonlarla doğduğumuz için bu tavsiyeyi genç kadınlara verebiliriz.”

Aynı zamanda çalışmanın ortak yazarı olan Kopenhag Üniversitesi’nden Profesör Eva Hoffmann, bulgularının “özellikle tüp bebek tedavisinde potansiyel yeni bir yön sağladığını” söyledi.

Kadınların üreme dönemi ergenlikle başlar ve menopozla biter, ancak menopozun zamanlaması kadınlar arasında önemli ölçüde değişir – çoğu kadın 40 ila 60 yaşları arasında menopoza girer (yaklaşık %1’i 40’tan önce menopoza girer). Hemen hemen her sağlık koşuluna benzer şekilde, bu zamanlama, çevresel ve yaşam tarzı faktörleri ile birlikte genetik tarafından belirlenir.

Sigara ve vücut kitle indeksi gibi bu çevresel faktörler iyi araştırılmıştır – ancak menopozun genetik temeli nispeten muğlaktır. Bu genetik temelleri araştırmak zor olmuştur, çünkü kadınların yumurta sayısı doğumdan önce anne karnında belirlense de – üreme dönemi boyunca bazıları DNA hasarının tetiklediği hücre ölümü nedeniyle kaybedilir.

Cambridge Üniversitesi’nden çalışma yazarı Dr. John Perry, “Daha önce bilinenden beş kat daha fazla genetik faktör bulduk” dedi. “Menopozun genetiği hakkında bildiklerimiz açısından, ileriye doğru büyük bir sıçrama.”

Çalışmanın temel amaçlarından biri de, bir kadının doğal doğurganlık penceresini tahmin etmeye yardımcı olmaktı.

Perry’ye göre, “Nihayetinde, üzerinde çalıştığımız şey, birinin DNA’sını analiz edebileceğiniz ve ardından doğal doğurganlık pencerelerinin ne olacağını çıkarmaya çalışabileceğiniz bu tür bir tahmin testi… o zaman kadınlar daha bilinçli üreme seçimleri yapabilir”.

Ne dersiniz, menopoza ne zaman gireceğinizi bilmek ister miydiniz? Yoksa bu korkutucu mu olurdu? Modern tıptaki gelişmeler sayesinde çok yakında bu seçimi yapma özgürlüğünüz olabilir.