Menopozun alışılmadık belirtileri neler?

Adetlerinizin düzensizleşmesi, sıcak basmaları vajinal kuruluk… Bunlarla karşılaştığınız zaman arkasından gelecek olanı biliyorsunuz. Ancak pek çok kadın menopoz öncesi dönemde anlamlandıramadığı semptomlar da yaşıyor ve bunlar nadir görüldüğü için daha çok tedirginlik yaratabiliyor. Gelin bunlara yakından bakalım.

  1. Halsizlik ve sersemlik: Hafıza problemleri, halsizlik ve sersemlik menopoz döneminde göreceli olarak sık görülür, ancak genellikle menopoza yorulmaz. İlerleyen yaş nedeniyle bunama başlangıcı olduğu düşünülebilir. İşyerinde konsantrasyon ve performans düşüklüğü yaşanabilir ve tüm bunlar psikososyal durumunuzu etkileyebilir. Oysa yaşadığınız problemlerin bir açıklaması var: Östrojen ve testosteron beynin hafıza ve bilişsel merkezlerini uyarır ve bu hormonların yokluğunda beyniniz basitçe aynı şekilde çalışmaz.
  2. Kas ve eklem ağrıları: Özellikle sabahları olan kas ve eklem ağrıları menopoz öncesi ve menopoz başlangıcında görülebilir. Bu ağrılar menopozal hormon tedavisinden fayda görebilir, çünkü östrojen kaslarda antienflamatuar bir etkiye sahiptir, aynı zamanda eklemlerde kayganlığı da artırır. Menopoz döneminde östrojen seviyelerinin azalması da bu mekanizmayla ağrıya neden olur.
  3. Gözlerde kuruluk: Menopoz döneminde, özellikle kontakt lens kullanan bir kadınsanız, göz kuruluğu yaşayabilirsiniz. Gözyaşı üretiminde östrojenin rolü olduğuna dair çalışmalar yayınlanmıştır, ancak bu bağlantı henüz net değildir. Menopozal hormon tedavisinden fayda görülebilir.
  4. Baş ağrısı: Baş ağrıları ve özellikle de migren, menopoz döneminde sıklıkla görülür. Türlü türlü ağrı kesiciler ve migren ilaçları kullanılabileceği gibi, doğru dozda menopozal hormon tedavisi ile bu sorun çözülebilir.
  5. Kulak çınlaması: Östrojen, sinirlerin sinir yolaklarında mesaj iletimine yardımcı olur. Bu nedenle düşük östrojen seviyeleri sinirlerin iletiminde sorunlara yol açar. Sinirsel iletim sorunu kulak çınlaması, iğne batmaları ve uyuşmalar gibi birçok semptoma neden olabilir.
  6. Dişeti kanaması ve ağızda yanma: Östrojen kollajen üretimine yardımcı olur, bu nedenle östrojen eksikliği damar duvarlarının iç yapısını bozabilir. Bu durumda diş eti kanamaları ve ağızda bir yanma hissi olabilir, bu da yeme içmenizi haliyle etkileyebilir. Menopozal hormon tedavisinin bu semptomlara da iyi geldiği görülmüştür.

Tüm bunlar ve başka semptomları, menopozda olduğunuz için yaşamak zorunda değilsiniz. Menopoz döneminde kontrollerinizi ihmal etmeyin ve doktorunuzla olası medikal tedavi seçeneklerini görüşün.

Kaynak: https://www.newsweek.com/i-am-menopause-expert-surprising-common-symptoms-1726319