Menopoz Belirtileri

Menopoz Belirtileri

Menopoza geçiş sırasında, değişen hormon seviyeleri adet düzenini etkileyebilir ve sıcak basması ve uyku problemleri gibi semptomlara neden olabilir. Menopoza yaklaştıkça, cinsel ilişki sırasında ağrı, idrar sorunları ve düzensiz adetler gibi diğer semptomları da görebilirsiniz.  İlaçlar ve diğer tedaviler semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.

 

Menopoz Belirtisi: Sıcak Basmaları

sıcak basmaları

Sıcak basmaları, en yaygın menopoz semptomudur. Dört kadından üçü sıcak basması yaşar.
Sıcak basması, vücudunuzun üst kısmında ani bir ısı hissidir. Yüzünüz ve boynunuz kızarabilir. Kırmızı lekeler göğsünüzde, sırtınızda ve kollarınızda görülebilir. Sıcak basmalarından veya sıcak basmalarından sonra soğuk titremelerle bile karşılaşabilirsiniz.
Son zamanlardaki çalışmalar, sıcak basmaların menopozdan sonra 14 yıla kadar devam edebileceğini göstermektedir. Doktorlar ve araştırmacılar, sıcak basmalarının menopoz sırasında neden bu kadar yaygın olduğunu bilmiyorlar. Güzel haber ise sıcak basmaları önleyebilecek bazı ilaçlar mevcuttur.

 

Ne yapabilirsiniz?

  • Hormon tedavisi alabilirsiniz. Hala adet görüyorsanız, doktorunuza düşük doz hormonal tedavi hakkında danışın. Hormon tedavisi, menopozdaki kadınlar için, sıcak basmaları ve gece terlemelerini rahatlatmaya yardımcı olur. Hormon tedavisi için bazı riskler vardır. Hormon tedavisi almaya karar verirseniz, semptomlarınıza yardımcı olan en düşük dozda ve mümkün olan en kısa sürede alın.
  • Diğer ilaçları düşünün. Hormon tedavileri sizin için bir seçenek değilse, doktorunuza diğer sağlık problemleri için kullanılan reçeteli ilaçları danışın. Bu spesifik sağlık sorunlarınız olmasa bile, bazı antidepresanlar, epilepsi ilacı ve tansiyon ilaçları sıcak basmalarına yardımcı olabilir.
  • Sıcak basmalarınızı takip edin. Sıcak basmalarınızı neyin tetiklediğini yazın ve bunlardan sakınmaya çalışın. Olası tetikleyiciler, baharatlı yiyecekler, alkol, kafein, stres veya sıcak bir yerde bulunmayı içerebilir.
  • Soğuk su için. Sıcak basması hissettiğinizde buzlu su içebilirsiniz.
  • Katmanlar halinde giyinin ve gerektiğinde bir katı çıkarın.
  • Derin nefes alın. Sıcak basması başladığında yavaş, derin nefes almayı deneyin. Yavaş, derin nefesler vücudunuza rahatlama ve sakin olma zamanı geldiğini söyler. Bu, sıcak basmasının daha kısa sürmesini sağlayabilir.
  • Kilo verin. Şişmanlığı olan kadınlarda sıcak basmaları daha kötü olabilir. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, kilo vermenin sıcak basmalarını geçirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur.

 

Menopoz Belirtisi: Vajinal Problemler ve Enfeksiyonlar

Vajinal problemler ve enfeksiyonlar

Vajinal kuruluk gibi vajinal problemler, menopoz döneminde başlayabilir veya kötüleşebilir. Östrojenin düşük seviyeleri, vajinal dokunun daha kuru ve daha zayıf olmasına neden olabilir. Bu kaşınmaya, yanmaya, ağrıya veya rahatsız hissine neden olabilir. Aynı zamanda cinsel ilişki sırasında ağrıya da neden olabilir ve vajinada cinsel ilişki sırasında küçük kesikler ve yırtıklar meydana gelebilir. Vajinal kesikler ya da yırtıklar sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için daha yüksek risk altına sokar.

Ne yapabilirsiniz?

  • Vajinal nemlendirici. Bir vajinal nemlendirici, vajinanızın yağlanmasına yardımcı olabilir.
  • Vajinal kayganlaştırıcı. Su bazlı bir vajinal kayganlaştırıcı, cinsel ilişkiyi daha rahat hale getirebilir.
  • Reçeteli ilaç. Hormon tedavisi, östrojen kremi, jel veya vajina içine yerleştirilen halka da dahil olmak üzere vajinal kuruluğunuzu tedavi etmenin diğer yolları hakkında doktorunuzla da konuşabilirsiniz.

 

Menopoz Belirtisi: Düzensiz Adetler veya Kanama

Adetleriniz daha sık veya daha az gelmeyebaşlayacak. Düzenli adetler bitecektir. ‘Bu kanama da nereden çıktı?’ veya ‘Neden hala adet görmedim?’ dediğiniz günler gelecektir.

Ne yapabilirsiniz?

  • Hamilelik veya sağlık problemi gibi adet görmemenizin başka bir nedeni olmadığından emin olmak için mutlaka öncelikle doktorunuza gitmelisiniz.
  • Bir yıl boyunca adet görmediyseniz ve kanamaya veya lekelenmeye başladıysa mutlaka doktorunuza başvurun.  Menopozdaki kadınlarda, lekelenme veya hafif kanama kansere veya başka bir ciddi sağlık sorununa işaret edebilir ve bu durum rahim içinden parça almayı gerektirebilir.

Menopoz Belirtisi: Uyku Sorunları

menopozda uyku sorunu

Menopozdaki birçok kadın gece boyunca uyumakta zorlanır. Düşük progesteron hormonu değerleri, uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştırabilir. Düşük östrojen seviyeleri de uyurken terlemenizine neden olan sıcak basmalara neden olabilir. Bu bazen gece terlemeleri olarak adlandırılır. Bunlara bağlı olarak gün boyunca normalden daha yorgun hissedebilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?

  • Egzersiz. İyi bir gece uykusu çekmenin en iyi yollarından biri düzenli fiziksel aktivite sağlamaktır. Yatma saatlerine yakın çok fazla aktivite yapmak sizi daha uyanık hale getirebilir. Geçmişte düzenli egzersiz yapmamış olsanız bile, menopoz sırasında egzersiz yapmaya başlamak kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Çalışmalar yoga ve esneme hareketleri gibi belirli egzersizlerin sıcak basmalarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
  • Yatmadan önce yemekten, sigara içmekten ve alkol kullanmaktan kaçının. Öğleden sonra kafeinden kaçının.
  • Sıcak içecekler için. Kafeinsiz çay veya ılık süt gibi yatmadan önce sıcak bir şeyler içmeyi deneyin.
  • Yatak odanızda TV, telefon veya bilgisayar kullanımını yatma zamanına göre sınırlayın. Ekranların parlak ışığı, beyninizin uyku yerine uyanmasını söyler.
  • İyi uyku alışkanlıkları edin. Yatak odanızı karanlık, sessiz ve serin tutun.
  • Her gün aynı saatlerde yatmaya ve kalkmaya çalışın.

 

Menopoz Belirtisi: Bellek Sorunları

Bellek Sorunları

Unutkan olabilir ya da odaklanmakta zorluk çekebilirsiniz. Perimenopozdan geçmekte olan kadınların üçte ikisi bellek ya da odaklanmada sorun yaşadıklarını söyler.

Ne yapabilirsiniz?

  • Yeterli uyku ve fiziksel aktivite önemlidir, ayrıca sağlıklı beslenin ve sigara içmeyin. Bu, belleği geliştirebilir.
  • Sosyal olarak aktif kalın. Sosyal etkileşim hafıza kaybını geciktirmeye ve bunama ve Alzheimer hastalığı gibi hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Zihinsel olarak aktif kalın. Hafızayı güçlendirebilir ve çapraz bulmaca gibi zihinsel aktiviteler yaparak odaklanabilirsiniz.
  • Unutkanlık veya diğer zihinsel problemler günlük hayatınızı etkiliyorsa doktorunuzla konuşun.

 

Menopoz belirtisi: Üriner problemler

Birçok kadın menopoz sırasında mesane veya idrar sorunları geliştirir. Öncesine göre daha düşük östrojen seviyeleri, idrar yollarınızı zayıflatabilir. Hapşırırken, öksürdüğünüzde veya güldüğünüzde idrar kaçabilir. Menopoz sonrası idrar sorunları yaşlanmanın normal bir parçası değildir ve tedavi edilebilir.

Ne yapabilirsiniz?

  • İdrar kaçırmanın tedavisi, durumun nedenine bağlı olarak, kafeinin sınırlandırılması veya önlenmesi, ilaç kullanma, özel tıbbi cihazlar kullanma, fizik tedavi veya ameliyat geçirmeyi içerebilir.
  • İdrar kaçırmayı tedavi etmek için evde yapabileceğiniz şeyler hakkında doktorunuzla konuşun. Bunlar Kegel egzersizleri denilen pelvik taban kaslarınız için özel egzersizler içerebilir. Doktorunuz aynı zamanda kilo vermenizi de önerebilir, çünkü ekstra kilo, mesanenize ve yakındaki kaslarınıza daha fazla baskı yapar.

 

Menopoz Belirtisi: Duygudurum Değişiklikleri

Gergin hissedebilirsiniz. Doğum sonrası deperesyon veya hüzün yaşadıysanız, duygudurum değişikliği yaşama ihtimaliniz daha yüksektir.

Ne yapabilirsiniz?

  • Yedi – sekiz saat uyumaya çalışın.
  • En iyisini hissetmenize yardımcı olmak için aktif olun. Aktif olmanın yollarını bulun.
  • Stresinizi hafifletmenin yollarını arayın.
  • Hafif ruh hali değişikliklerine yardımcı olabilecek menopozal hormon terapisi hakkında doktorunuzla konuşun. Tüm ilaçların menopozal hormon tedavisi de dahil olmak üzere riskleri vardır. Menopoz sırasında meydana gelen ruhsal değişiklikler genellikle tedaviye ihtiyaç duyan farklı, ciddi bir hastalık olan depresyonla aynı değildir.

 

Menopoz Belirtisi: Depresyon ve Anksiyete

Menopoz döneminde depresyon ve anksiyete riskiniz daha yüksektir. Doğurganlık kaybı veya vücudunuzdaki değişimler yüzünden üzüntü veya depresyon yaşayabilirsiniz. Depresyon veya anksiyete belirtileriniz varsa, doktorunuzla görüşün. Doktorunuz depresyon veya anksiyete tedavisi için terapi veya ilaç veya her ikisini de önerebilir.

Ne yapabilirsiniz?

  • Uyku. Yeterli uyumaya çalışın. Çoğu yetişkin, her gece yedi ile sekiz saat arasında bir uykuya ihtiyaç duyar. Uyku eksikliği depresyonla bağlantılıdır.
  • Egzersiz. Haftanın çoğu günü en az 30 dakika fiziksel aktivitede bulunun.
  • Alkolü sınırlayın.
  • Düşük stres. Rahatlama tekniklerini deneyin, kitap okuyarak, açık havada sakin zaman geçirerek veya gevşemek için diğer sağlıklı yollarla deneyin.

 

Menopoz Belirtisi: Cinsellikle İlgili Duyguların Değişmesi

Cinsellik

Bazı kadınlar menopozdan sonra cinselliği ile daha rahat hissederler. Bazıları ise uyarılmada sorun yaşayabilirler. Rahatsız edici veya ağrılıysa, cinsel ilişkiye daha az ilgi duyabilirsiniz.

Ne yapabilirsiniz?

  • Vajinal kuruluktan rahatsızsanız, vajinal kayganlığı iyileştirmek için tedaviler vardır. Menopoz ve cinselliğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin.
  • Bazı kadınlar menopoz sırasında, depresyon, anksiyete ya da uyku eksikliği gibi diğer menopoz semptomları nedeniyle cinsellikle daha az ilgilenmektedir. Menopoz belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa, olası tedaviler hakkında doktorunuzla konuşun.

 

Menopoz Belirtileri Hakkında Doktorumu ne Zaman Görmeliyim?

Menopoz semptomlarınızdan herhangi biri sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Tedaviler hakkında konuştuğunuzda, şunları tartışabilirsiniz:

  • Semptomlarınız ve sizi ne kadar rahatsız ettikleri
  • Yaşınıza ve sağlığınıza göre riskleriniz
  • Sağlığınıza ve aile öykünüze bağlı olarak menopoz hormon tedavisinin sizin için bir seçenek olup olmadığı