Erken Menopozun Yaratabileceği Sağlık Sorunları Nelerdir?
İçindekiler
Kısırlık (İnfertilite)
Erken menopozun en yıkıcı sonuçlarından biri doğurganlık kaybıdır. Şu anda yumurta kaybını durdurmak veya yumurtalıkları yeniden aktive etmenin etkili bir yolu yoktur. Yumurta kalmamışsa, yapılabilecek çok az şey vardır. Bazı kadınların ultrason ile yumurtaları var gibi görülebilir, ancak normal hormonal sinyallere cevap vermeme ve tıbbi tedavilerle gebe kalamama ihtimalleri mevcuttur. Erken menopozu olan kadınların yaklaşık % 5-10’u yumurtlamaya ve doğal yollarla hamile kalmaya başlayacaktır. Fakat büyük bir kısım kaybedilen yumurtalık fonksiyonlarını ve adet döngüsünü geri kazanamayacaktır. Hormon replasman tedavisi ile ne yazık ki yumurta sayısı artmaz ve gebelik ihtimali yükselmez.
Hemen ümitsizliğe kapılmayın. Öncelikle kalan yumurta sayınız değerlendirilmelidir. Eğer yumurta sayınız azalmışsa iki seçenek vardır, çocuk planladığınız bir partneriniz yoksa yumurta dondurmak en güzel seçenektir. Yumurta dondurma ile ilgili detaylı bilgi için oosit dondurma bölümünü inceleyebilirsiniz. Eğer çocuk düşündüğünüz bir partneriniz varsa doktorunuzun önerisi doğrultusunda doğal yollarla veya tüp bebek tedavisi ile gebelik planlayabilirsiniz.
Tedavi planları için infertilite tedavisine bir göz atın.
Kemik Kaybı (Osteoporoz)
Erken menopoz, bir kadının kemiklerindeki kalsiyum seviyesini etkileyebilir. Kadınlarda, östrojen kalsiyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesine yardımcı olur. Bir kadının östrojen seviyeleri menopoza girerken düşmeye başladığından, vücuttan daha da hızlı bir kalsiyum kaybı olmaktadır. Kemik yoğunluğu kaybından kaynaklanan osteoporoz, ya da hepimizin bildiği ismiyle kemik erimesi, özellikle yaş ilerledikçe kalça, el bileği ve omurga kırıkları ile birlikte önemli bir sakatlık sebebidir. Prematür menopozu olan kadınlarda, osteoporoz riski daha da yüksektir. Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersiz ile gereken durumlarda ilaç takviyesi önemli bir koruma olacaktır. Bu durumda kemik yoğunluğunun düzenli olarak takibi şiddetle tavsiye edilir. Östrojen tedavisinin kullanılması, kaybedilen östrojenin yerini alacak ve kemik kaybını yavaşlatacak hatta tekrar kemik yapımına sebep olarak kadınlarda kırık riskini önemli ölçüde azaltacaktır. Kalsiyum takviyeleri de tavsiye edilmektedir.
Kalp Hastalıkları
Östrojen damar sertliği ve diğer kalp hastalıkları üzerinde koruyucu etkiye sahip bir hormondur. Menopoz sonrası östrojenin kalp ve damar sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi ortadan kalkar ve kadınların kalp ve damar hastalığı geliştirme ihtimali yükselir. Birçok çalışma, erken menopoza giren kadınların kendi yaşıtlarına göre daha erken koroner kalp hastalığına yakalandığını göstermiştir.
Serum kolesterol, kan basıncı ve obezite gibi standart koroner risk faktörleri arasında menopoz döneminde serum kolesterolü artar, kilo alma riski yükselir ve bu da erken menopoz sonrası gözlenen koroner kalp hastalığındaki artış ile ilişkilidir.
Bu kadınlara yaşam tarzında değişiklik (örneğin sigarayı bırakma, düzenli egzersiz) önerilmektedir.