Menopoz Tedavisi

menopoz tedavisi

Birçok kadın menopoz semptomları için tedaviye ihtiyaç duymaz.  Belirtilerinizin kendiliğinden hafiflediğini görebilirsiniz. Semptomlarınızdan rahatsızlık duyuyorsanız, rahatlama yolları hakkında doktorunuzla konuşun. Sizin için uygun bir tedavi bulmak için birlikte çalışabilirsiniz.  Bazı kadınlar yeme alışkanlıklarını değiştirmenin ve daha fazla fiziksel aktivite yapmanın menopoz semptomlarının azalmasına yardımcı olabileceğini fark eder.  Diğerleri ise semptomlarını hafifletmek için ilaca ihtiyaç duyabilirler.

Hangi İlaçlar Menopoz Semptomlarını Tedavi Eder?

Menopoz belirtileriniz sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuzla konuşun. Doktorunuz belirtilerinize yardımcı olacak ilaçlar önerebilir. Tüm ilaçların riskleri vardır ve doktorunuz hangi ilaçların sizin için en iyi olduğunu bulmanızda yardımcı olabilir.

  • Düşük doz hormonal tedavi bu semptomların azalması konusunda yardımcı olabilir. Bunlar, sıcak basmaları, vajinal kuruluk ve ruh hali değişimlerini durdurmaya veya azaltmaya yarar.  Ayrıca ağır veya düzensiz adetleri tedavi eder.  Sigara içiyorsanız hormonal tedavi kullanmamalısınız. Hormonal tedavi, özellikle de doğum kontrol hapları ve vajinal halka veya deri yaması gibi kombine hormon içeren yöntemler, kan pıhtılaşması ve yüksek tansiyon riskinizi artırabilir ve sigara kullanan kadınlarda risk daha yüksektir.
  • Su bazlı vajinal kayganlaştırıcılar, cinsel ilişkiyi daha rahat hale getirebilir. Vajinal bir nemlendirici, vajinal dokularda ihtiyaç duyulan nemi tutmaya yardımcı olabilir.
  • Bazı reçeteli ilaçlar, kayganlaştırıcılar işe yaramazsa vajinal rahatsızlık, kuruluk veya ağrıya yardımcı olabilir. Bunlar vajinaya uygulanan östrojen kremleri, tabletleri veya halkaları içerir (topikal hormon tedavisi hakkındaki bilgilere bakınız).
  • Şiddetli vajinal kuruluğa sahipseniz hormon replasman tedavileri işe yarayabilir.

Hormon Replasman Tedavisi Nedir?

hormon tedavisi

Hormon replasman tedavisi, sıcak basmaları ve vajinal kuruluk gibi yaşam kalitenizi etkileyen menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan reçeteli ilaçlardır.
Menopoz sırasında, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon replasman tedavisi, yapay östrojen ve progesteron ile artık yumurtalıklarınız tarafından az üretilmeye başlayan hormonların eksikliğini tamamlamayı amaçlar.

Bu tedaviler genellikle her gün bir hap olarak alınır. Östrojen veya östrojen artı progesteron hormon tedavisini, deri yamaları olarak da kullanabilirsiniz. Tüm ilaçlar gibi, hormon replasman tedavisinin de riskleri vardır. Bunu ilaçları kullanmaya karar verirseniz, gereken en kısa süre için en düşük dozu kullanmanız önerilmektedir. Topikal hormon tedavisi denilen diğer menopozal hormon terapileri, sıcak basmaları tedavi etmez, ancak vajinal kuruluk semptomuna yardımcı olabilir.

Topikal Hormon Tedavisi Nedir?

Topikal hormon tedavisi, düşük doz östrojen içeren ve vajene direk olarak uygulanan kremlerdir. Vajinanın kuruluğunu gidermeye yardımcı olur fakat sıcak basması gibi menopozun yol açtığı diğer semptomlara iyi gelmez. Vajinal halka ve jel formları da bulunmaktadır. Topikal kremin riskleri menopozal hormon replasman tedavisinin risklerinden farklıdır.

Menopozda  Hormon Tedavisi Güvenli Midir?

hormon tedavisi

Menopozal hormon tedavisi, (bazen hormon replasman tedavisi de denir) bazı kadınlar için güvenlidir, ancak aynı zamanda birtakım riskleri de vardır.
Araştırmalar şunu gösteriyor:

  • Menopozal hormon tedavisi 59 yaşına kadar olan kadınlar için bir seçenek olabilir, ancak genellikle yalnızca menopozun ilk 10 yılı içinde olmalıdır. Daha genç kadınların ve son adet dönemlerine daha yakın olan kadınların menopozal hormon tedavisinin zararlı yan etkilerini yaşama ihtimali daha azdır.
  • Menopozal hormon tedavisi sıcak basması, uyku problemleri, duygudurum değişiklikleri ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarını azaltır.
  • Sıcak basmaları genellikle tüm vücudu etkileyen daha yüksek dozda östrojen tedavisi gerektirir.
  • İlişki sırasında vajinal kuruluk veya rahatsızlığı olan kadınlar, düşük dozlarda vajinal östrojen kremler ile rahatlayabilirler.
  • Tek başına östrojen ve östrojen ile birlikte progesteron ilaçları bacaklarda ve akciğerlerde inme ve kan pıhtılaşması riskini artırır. Riskler 50 yaşından küçük kadınlarda nadirdir.

Kimler Menopozal Hormon Tedavisi Almamalıdır?

Menopozda hormon tedavisi bazı kadınlar için güvenli olmayabilir.
Aşağıdaki riskleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız:

  • Kalp hastalığı veya yüksek kolesterol gibi risk faktörleri öyküsü
  • Aile veya kişisel meme kanseri öyküsü
  • Yüksek kan kolesterol seviyeleri
  • Safra kesesi hastalığının aile öyküsü
  • Karaciğer hastalığı
  • İnme veya kan pıhtılaşma hastalığı öyküsü

Menopozal Hormon Tedavisi ne Kadar Sürer?

Menopozal hormon tedavisi ne kadar sürer?

Bu süreç kişiden kişiye ve yaşanan semptomlara kadar değişkenlik göstermekle birlikte, 10 yıldan uzun olması önerilmemektedir.
Semptomunuza, yaşınıza ve risk faktörlerine bağlı olarak menopozal hormon tedavisinin riskini ve faydalarını öğrenmek için doktorunuzla konuşun.

Menopoz Belirtileri İçin Bazı Doğal İlaçlar Nelerdir?

Bazı kadınlar sıcak basmaları ve diğer menopoz semptomlarını tamamlayıcı veya alternatif tedavilerle rahatlatırlar. Herhangi bir bitkisel veya vitamin takviyesi almadan önce doktorunuzla konuşmalısınız.
Aldığınız besin takviyelerinin, kullandığınız ilaçları etkileyebileceğini unutmamalısınız.

Menopoz belirtileri için kullanılan bazı bitkisel besin takviyeleri şunlardır:
Karayılan otu: Karayılan otunun kökleri, çay, kapsül, hap veya sıvı ekstreler yapmak için taze veya kurutulmuş olarak kullanılır. Karayılan otu, sıcak basması gibi menopoz semptomlarının tedavisine yardımcı olmak için kullanılır.
Kırmızı yonca: Kırmızı yonca, östrojene benzeyen fitoöstrojenlere sahiptir. Bazı tahıllarda, sebzelerde, baklagillerde (bezelye, fasulye, soya) fitoöstrojenler de bulunur. Kırmızı yonca çay veya hap olarak alınabilir. Kırmızı yonca, östrojen ile menopozal hormon tedavisi almaması gereken kadınlar için güvenli değildir.
Soya: Soya, bezelye ailesindeki bir bitkidir. Soya fasulyesi, bir tür fitoöstrojendir(doğal östrojen). Soya diyet takviyelerinde bulunabilir veya peynir ve makarna gibi gıdalara eklenebilir. Soya fasulyesi, soya ve soya sütü gibi yiyecekler pişirilerek tüketilebilir. Soya, östrojen ile menopozal hormon tedavisi almaması gereken kadınlar için güvenli olmayabilir.
Zihin ve beden uygulamaları: Yoga, tai chi ve akupunktur, uyku ve duygudurum sorunları, stres ve kas ve eklem ağrısı gibi menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. Bir çalışmada hipnozun (aklınızın rahatladığı meditasyona benzer bir durum), sıcak basmaları% 74 oranında azalttığı da bulunmuştur.