Menopoz ve Sağlığınız

saglik

Vücudunuzdaki menopoz döneminde meydana gelen değişiklikler, belirli sağlık sorunları ile karşılaşma riskinizi artırabilir. Düşük östrojen düzeyleri ve yaşlanma ile ilgili diğer değişiklikler (kilo almak gibi) kalp hastalığı, inme ve osteoporoz riskinizi artırabilir.

Menopoz Sağlığımı Nasıl Etkiler?

Menopozdan sonra yumurtalıklarınız çok az östrojen üretir. Menopoza giren kadınlar çok düşük östrojen seviyelerine sahiptir. Düşük seviyelerde östrojen ve progesteron menopozdan sonra belirli sağlık sorunları için riskinizi arttırır.  Diğer sağlık sorunları ise bunlara eklenerek, yaşlandıkça doğal olarak ortaya çıkabilir.

Menopozdan sonraki yıllarda görülen yaygın sağlık sorunlarına örnekler:
Kalp hastalığı: 55 yaşından önce, kadınlar erkeklere göre daha düşük kalp hastalığı riskine sahiptir. Östrojen kan damarlarının açık kalmasına yardımcı olur ve vücudun sağlıklı ve iyi bir kolesterol dengesini sağlamasına yardımcı olur.  Östrojen olmadan, kolesterol kalbe giden damar duvarlarında birikmeye başlayarak damar tıkanıklığına sebep olabilir.
İnme: İnme riskiniz 55 yaşından sonra her on yılda ikiye katlanır. Vücudunuzdaki düşük östrojen seviyeleri, beyne giden damar duvarlarında kolesterol birikmesinde rol oynayarak, inme geçirmenize sebep olabilir.
Kemik erimesi (Osteoporoz):  Menopozdan sonra vücutta azalan östrojene bağlı olarak, kemik kütlesinde daha önce olduğundan çok daha hızlı bir kayıp olur. Kemik erimesi, kemiklerinizin kırılgan ve zayıf olmasına ve kolayca kırılmasına neden olan bir durumdur.  Son yıllarda yapılan büyük bir çalışma, menopozda yıllar içinde şiddetli sıcak basması ve gece terlemesi geçiren kadınlarda genellikle daha fazla kemik erimesi olduğunu göstermiştir.
İdrar kaçırma: Menopoz sonrası kadınların yaklaşık yarısı idrar tutmada zorluk çekmektedir. Daha düşük östrojen seviyeleri idrar torbasından dışarıya uzanan bir organ olan üretrayı zayıflatabilir. Üretra zayıflarsa idrar tutmakta zorlanırsınız. İdrar kaçırma için tedavi seçenekleri hakkında bilgi edinin.
Ağız sağlığı:  Ağız kuruluğu ve çürük riski menopozla artmaktadır.

Menopoz Sırasında Hormon Tedavisi Bu Sağlık Problemlerini Önler mi?

Hayır. Menopozal hormon tedavisi, sıcak basması ve vajinal kuruluk gibi menopoz semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Menopozal hormon tedavisi kan pıhtıları, felç ve bazı kanserler için riskinizi artırabilir ve kalp hastalığı veya demansın (unutkanlık sorununun) önlenmesine yardımcı olmaz.

Menopozdan Sonra Hangi Rutin Taramalara İhtiyacım Var?

Menopozdan sonra hangi rutin taramalara ihtiyacım var?

Bütün kadınlar hayatları boyunca düzenli kontrollere ve tarama testlerine ihtiyaç duyarlar. Yapılması gereken bazı rutin testler:

  • 50 yaşından sonra 75 yaşına kadar düzenli mamogram, (meme dokusunun röntgen benzeri yöntemle görüntülenmesi)
  • Menopozdan sonra düzenli Pap-smear testleri, Her beş yılda bir Pap testi ve HPV testi almalısınız
  • Kemik yoğunluğu ölçümü, kemik kaybını tespit etmek için boy ölçümleri
  • Diyabet ve kalp hastalığı riskini taramak için diğer testler
  • Kan basıncı, kolesterol ve doktorunuzun önerdiği diğer testler
  • Doktorunuza grip aşısı ve diğer aşılar hakkında danışınız. Grip aşısının yanı sıra, pnömoni(zatürre), zona hastalığı ve diğer hastalıklar için aşılar mevcuttur.

Doktorunuz sağlık durumunuza bağlı olarak başka testler de önerebilir. Örneğin, idrar tutamama gibi bazı özel problemler için bir uzmanı görmeniz gerekebilir.

Menopoz Sırasında ve Sonrasında Nasıl Sağlıklı Kalabilirim?

Menopoz döneminde sağlığınızı iyileştirmek için atabileceğiniz birçok önemli adım vardır.
Sigarayı bırakmak: Sigarayı bırakmak, daha sağlıklı olmak için atabileceğiniz en önemli adımdır. Sigara içmek, kemiklerinize zarar verir, kalp hastalığı ve 12 farklı çeşitte kanser türüne neden olarak sağlığınıza pek çok yönden zarar verebilir.
Aktif olun: Haftanın bir çok gününde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmak, daha sağlıklı olabileceğiniz en iyi yollardan biridir. Fiziksel aktivite kemiklerinize, kalbe ve ruh halinize yardımcı olabilir. Yaptığınız egzersizin karmaşık olması gerekmez. Tempolu yürüyüş ve düzenli ev işleri sağlığınız için iyidir. Hangi aktivitelerin sizin için uygun olduğunu doktorunuza sorun.
Amaç: Haftada en az 2 saat 30 dakika, orta seviyede fiziksel aktivite(tempolu yürüyüş gibi) veya 1 saat 15 dakika yüksek seviyede aktivite (koşma-tenis oynama) şeklinde olabilir
İyi beslenme: Vitaminleri, mineralleri, lifleri ve diğer gerekli besinleri almak büyük önem taşır. Her gün, yaşınıza, boyunuza, kilonuza ve etkinlik düzeyinize göre kaç kalori ihtiyacınız olduğunu öğrenin.  Diyet takviyeleri hakkında doktorunuzla konuşun.
Menopozdan sonra, kemik sağlığını korumak için kalsiyuma ihtiyaç vardır. Doktorlar, 51 yaş ve üzeri kadınların her gün 1.200 miligram kalsiyum almasını önermektedir. D vitamini ayrıca kemik sağlığı için önemlidir. Eğer kalsiyum desteğine ihtiyacınız varsa veya daha fazla D vitamini gerekiyorsa doktorunuza sorun.
Güvenli seks yapın: Menopozdan sonra hamile kalamazsınız. Ancak yine de cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon kapabilirsiniz. Prezervatifler cinsel ilişkiye girdiğinizde CYBE’ları önlemenin en iyi yoludur. Menopozdan sonra vajina daha kuru ve daha ince olabilir, bu da cinsel ilişki sırasında küçük kesiklere veya yırtıklara neden olabilir. Vajinal kesikler veya yırtıklar sizi CYBE için daha yüksek risk altında tutar.  CYBE’leri önlemenin yollarını öğrenin.

Menopozdan Sonra Kilo Alır Mıyım?

menopoz ve kilo

Evet, bu mümkün. Birçok kadın menopozdan sonra ortalama 5 kilo alır. Östrojen seviyelerinin azalması menopozdan sonra kilo alımında rol oynayabilir.
Kilo alımı yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet, kalp krizi ve inme riskinizi artırabilir. Aşırı kiloluysanız veya aktif değilseniz ya da sağlıksız besliyorsanız risk daha fazladır. Aşırı kilo ve şişmanlığın kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi edinin.
Kilo vermenin en iyi yolu (aşırı kilolu veya obez iseniz) her gün daha az kalori tüketmektir. Sağlıklı beslenmek ve günde en az 30 dakika egzersiz yapmak kilonuzu sağlıklı bir şekilde korumanın en iyi yoludur.