Alternatif Tedaviler ve Bitkisel Besin Takviyeleri

akapunktur

Birçok kadın erken menopoz sürecinde sıcak basması, gece terlemesi, duygu durum değişimleri, ağrılı cinsel ilişki, idrar yolu enfeksiyonları gibi belirtilerle mücadele etmektedir. Ayrıca kemik erimesi, kalp hastalığı, felç ve kısırlık (infertilite) gibi durumlar açısından artmış riske sahiptir.

Hormon replasman tedavisi denen, östrojen ve progesteron hormonunu içeren bazı doğum kontrol hapları normal menopoz yaşına gelene kadar kullanılmaktadır. Bu tedavilerle, erken menopozda vücutta eksilen hormonları yerine koyma amaçlanır. Şiddetli semptomları gidermek, ayrıca kemik erimesi ve kalp hastalığı riskleriyle mücadele etmede tek yol azalan hormonları yerine koymaktır. Ancak akupunktur gibi bazı alternatif tedavi yöntemleri ve doğal ürünlerden alınan östrojen ve progesteron bu semptomlarla baş etmenize yardımcı olan alternatif yöntemlerdir.

Tıbbi tedavilerin yanı sıra bitkisel tedaviler ve alternatif yöntemler arıyorsanız, aşağıdaki yazımıza bir göz atın.

Bitkisel besin takviyesine başlamadan önce olası yan etkiler ve hastalığınız üzerindeki etkileri açısından mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Akupunktur

Sıcak basmalarını azalttığına ve postmenopozal kadınlarda uyku düzenini geliştirdiğine dair çalışmalar olsa da net faydası tam olarak bilinmemektedir.

Siyah Yılan Kökü

Alman Federal İlaç ve Tıbbi Cihazlar Enstitüsü menopozla ilgili şikayetler, adet öncesi gerginlik sendromu ve ağrılı adet dönemleri (dismenore) için siyah yılan kökünü onaylamıştır. Bu bitkinin etki mekanizması bilinmemektedir.

Soya

Soya bir bitkisel östrojen (fitoöstrojenler) kaynağıdır. Kolesterol içermez ayrıca protein, omega-3 yağ asitleri, kalsiyum, folik asit, demir ve diğer vitamin ve mineralleri içerir.

Erken menopozla baş edebilmek için diyetinizde bulunması gereken faydalı besinlerden biridir.

Bazı çalışmalar soyanın sıcak basmaları, gece terlemeleri ve diğer menopoz semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini bulmuştur. Fakat soyanın bu konuda iyileştirici etkisinin az olduğu düşünülmektedir.

Semptomlara yardımcı olmak için günlük en az 25 gram soya proteini önerilmektedir.

Sarı kantaron

Hafif depresyon için popüler bitkisel tedavilerdendir. Yapılan çeşitli çalışmalarda, sarı kantaron, perimenopozal ve postmenopozal kadınlarda duygudurum ve anksiyete bozukluklarında iyileşmeye sebep olmuştur. Sarı kantaron otu kullanmak isteyenler için en önemli nokta, bu tedavinin reçeteli ilaçlar ve diğer bitkisel tedaviler ile çok ciddi etkileşimlere neden olabileceğidir. Depresyon tedavisi için bir ilaç kullanırken, sarı kantaron otu alınmamalıdır.

Vitex

Aynı zamanda, yabani çilek olarak bilinen vitex, premenstrüel sendrom, düzensiz adet kanaması ve siklik mastalji için yaygın olarak kullanılır.

Kalsiyum

Kalsiyum, insan vücudunda çok bulunan mineral olup, ağırlıklı olarak kemiklerde ve dişlerde bulunur.

Sağlıklı kemik dokusu için yeterli kalsiyum alımı çok önemlidir.

Kalsiyumdan zengin besin kaynakları, süt ve süt ürünleridir (süt, peynir ve yoğurt dahil). Bu besinler, orta ve ileri yaşlı kadınların toplam kalsiyum tüketiminin ortalama% 70’ini oluşturur.

Kadınlarda kemik sağlığı ve dayanıklılığı için ne kadar kalsiyumun gerektiği yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterir, ancak menopoz sonrası yumurtalıklardan azalan östrojen salgısına bağlı olarak bağırsaklardan kalsiyumun emilimi azalır ve kemik erimesine yatkınlık olacağından, kalsiyum ihtiyacı artar.

Süt ürünlerini tüketemeyen kişiler için, diğer besinsel kalsiyum kaynakları sardalya, somon, tahıllar, brokoli ve yeşil lahanadır.

D vitamini

D vitamini kalsiyumun bağırsak emilimini artıran, kemik sağlığı için önemli bir vitamindir.

D vitamininin başlıca kaynağı güneş ışığıdır. Güneş ışığına maruz kalan cilt   D vitamini sentezler. D vitamini içeren besinler: Süt, ayran, kefir, peynir, yoğurt, tereyağı, ton balığı, somon, uskumru, istiridye, yumurta sarısı, tatlı patates, balık yağı, mantar, maydanoz, ısırgan otu ve yulaftır.

D vitamini eksikliği için risk faktörleri arasında, güneş ışığına yeterli süre maruz kalamamak, ileri yaş, koyu ten rengi, obezite, D vitamininden fakir beslenme, bağırsaklardan D vitamini emilimi bozuklukları, bazı ilaçlar (epilepsi ilaçları, tüberküloz(verem) tedavi ilaçları), böbrek veya karaciğer hastalığı sayılabilir.

Yapılan çalışmalar, D vitamini düşük olduğunda, kalp hastalığı, kanser ve diyabet dahil olmak üzere bir çok hastalık için risk artışı olduğunu öne sürmektedir fakat bu çalışmaların doğruluğu henüz kanıtlanmamıştır.

Magnezyum

Magnezyumun kemik sağlığında önemli bir rolü vardır ve enerji metabolizmasında yer alan çeşitli enzimlerin çalışabilmesi için gereklidir.

Şiddetli magnezyum eksikliğinde yüksek tansiyon, kemik erimesi ve pıhtılaşma eğilimi olmaktadır.

Magnezyum çok çeşitli gıdalarda bulunur. Magnezyumdan zengin besin kaynakları, badem, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, nohut, fasulye, bezelye, mercimek, börülce, domates, soğan, incir, üzüm, hurma, kereviz, pırasa, buğday, yulaf, çavdar, yeşil yapraklı sebzeler; marul, ıspanak, tam tahıllı ekmekler, ayçiçeği ve kabak çekirdeği, yumurta ve somon balığıdır.

Koenzim Q10

Kalp yetmezliği, hipertansiyon ve bazı kalp yetmezliklerini engellemek için kullanılmıştır; ancak, yapılan çalışmalar net bir sonuç göstermemiştir.

Omega-3 yağ asitleri

Kalp hastalıkları önlenmesinde ve tedavisinde önemli bir kaynaktır ve kan kolesterol düzeylerini düşürücü etkileri mevcuttur. Kan sulandırıcı ilaçların (aspirin, kumadin) kullanan, Ginkgo biloba ve E vitamini desteği tüketenlerin balık yağı takviyesine hekim kontrolünde başlamaları önerilmektedir.

S-Adenosil Metionin (SAMe)

Yapılan çalışmalar hafif ile orta dereceli depresyonda yarar göstermiştir.