Menopoza girmek ertelenebilir mi? Gelişen teknoloji şimdi bu sorunun cevabını arıyor.

Menopoz hayatın doğal bir süreci, tüm kadınlar da bunu kabul ediyor ve zamanı geldiğinde bu süreçten geçiyor. Tıp dünyası menopoz dönemini sıkıntısız atlatmaya yönelik tedaviler geliştirdi, peki ya menopoza girmeyi engellemek? Bu mümkün mü?

Yumurtalıklar, üremeden çok daha fazla şeyden sorumludur. Ancak belli bir yaştan sonra- veya bazen daha da erken- çalışmayı durdurur. Sağlık-teknoloji şirketleri bunu düzeltmeye çalışıyor ve menopozu 15 yıla kadar geciktirerek kadınlar için yeni bir çağ açmaya hazırlanıyorlar.

Amerikan Celmatix şirketi, HPG ekseni adı verilen insan anatomisinin önemli bir parçasına ve yumurtalık fonksiyonunun üreme dışında oynadığı kritik role ilişkin yeni bir anlayışla bu devrimi tetiklemeye çalışıyor.

Celmatix CEO’suna göre, menopoz doğal olarak görülüyor, bu nedenle tedavi programları menopoz semptomlarına odaklanıyor. Örneğin sıcak basmaları veya osteoporozla birlikte giden kırıklar gibi menopozla ilişkili riskleri geciktirmek. Ancak, bunu bir organ yetmezliği olarak yeniden çerçevelendirebilirsek, o zaman tedavide ilerlemek mümkün olabilir. Böbrek yetmezliği, karaciğer yetmezliği veya kalp yetmezliğinde nasıl organ işlevi yaratacak çözümler aranıyorsa, menopozda da yumurtalıkların bir analoğu bulunmalı.

ABD, Avrupa ve Japonya’da yaklaşık 2 milyon kadın menopozdan önce kanser tedavisi görüyor.  Bu kadınların yaklaşık yarısı, DNA’ya zarar veren ajanlara ve kemoterapiye maruz kalmanın bir sonucu olarak, over yetmezliği ve bazı durumlarda erken menopoz yaşıyor.  Kanserlerini atlatıyorlar, ancak sonuç olarak menopozun sebep olduğu kemik kırığı riski, kalp damar hastalıkları gibi kronik durumları erkenden geliştirmeye devam ediyorlari.

Celmatix, yarım milyondan fazla benzersiz bireyden gelen özel verileri kapsayan dünyanın en büyük multi-omik yumurtalık sağlığı platformunu oluşturdu. Bu araştırmaya dayanarak şirket, anti-Müllerian hormon reseptörü tip 2’yi (AMHR2) hedef aldı.

“Anti-Müllerian hormon, erkek ve erkek vücutlarında çok daha yüksek seviyelerde bulunduğu için geleneksel olarak bir erkek hormonu olarak görülüyordu, ancak son on yılda insanlar, endokrin korunmasında AMHR2’nin gerçekten çok kritik bir rolü olduğunu anladılar.  AMH bir şekilde, biyolojik saatin ana düzenleyicisidir.”

Celmatix’in ilaç programı, kadınların yumurtalık rezervlerini çok hızlı tüketmesini engelleyen moleküler kırılma görevi gören anti-Müllerian hormonu taklit ederek çalışıyor. Anti-Müllerian hormon aktivitesine sahip olan moleküller geliştiriyorlar.

Celmatix, kanserden kurtulanları kalp yetmezliği ve diyabetten korumanın ve onlara ikinci bir anne olma şansı vermenin yanı sıra, endometriozis, polikistik over sendromu (PCOS) ve mozaik Turner sendromu gibi durumları tedavi etmek için aynı mekanizmayı kullanabileceğini umuyor.

Şirket, 2022’de laboratuvar çalışmalarını tamamlayıp, 2023’te klinik çalışmalara başlamayı planlıyor. Bilimdeki bu  gelişmelerin başarılı olması durumunda, kadınların hayatı çok olumlu yönde etkilenebilir. Ne dersiniz, menopoza girilmeyen bir hayat, çok heyecan verici olmaz mıydı?

Kaynak: https://fortune.com/2021/04/19/celmatix-delay-menopause-womens-ovarian-health/