Menopoz Semptomlarının Tedavisi

İngiltere Kraliyet Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları Koleji, menopozla ilgili şikayetleriniz konusunda bir hasta bilgilendirmesi kitapçığı hazırladı. Faydalanabileceğiniz tedavilerin özetini sizler için hazırladık.

Bu Bilgiler Hakkında

Menopoz semptomları için tedavi düşünüyorsanız, bu bilgi sizin içindir. Size mevcut tedavi seçenekleri hakkında bilgi verir. Menopoz semptomları için tedavi görmek isteyen birinin akrabası veya arkadaşıysanız da yardımcı olabilir.

Bu bilgiler menopoz hakkında bilmek isteyebileceğiniz her şeyi kapsamaz. Royal College of Obstetricians and Gynecologists (RCOG) web sitesindeki menopoz ve kadın sağlığı hakkındaki bilgi merkezi aracılığıyla daha fazla bilgiye www.rcog.org.uk/en/patients/menopause adresinde erişebilirsiniz.

Kullanılan tüm tıbbi terimlerin bir sözlüğü şu adresteki web sitesinde mevcuttur: www.rcog.org.uk/en/patients/medical-terms.

Anahtar Noktalar

Menopoz, adet görmeyi bıraktığınız zamandır.

Menopoz 40 yaşından önce olursa erken menopoz veya erken yumurtalık yetmezliği olarak adlandırılır.

Menopoz semptomları için tedavi seçenekleri yaşam tarzı değişiklikleri, hormon replasman tedavisi (HRT) ve alternatif tedavileri içerir.

Tedaviyi düşünmek isterseniz, doktorunuz mevcut tüm seçeneklerin yararlarını ve risklerini sizinle tartışmalıdır.

Menopoz nedir?

Menopoz, adet görmeyi bıraktığınız zamandır. Yumurtalıklarınız yumurta bırakmayı bıraktığında veya yumurtalıklarınız çıkarıldığında ve vücudunuzdaki östrojen hormonu miktarı düştüğünde olur. Birleşik Krallık’taki çoğu kadın 45-55 yaşları arasında menopoz yaşar ve ortalama yaş 51’dir.

Bazı kadınlarda menopoz daha erken ortaya çıkabilir. 40 yaşından önce ortaya çıkarsa erken menopoz veya erken yumurtalık yetmezliği olarak adlandırılır.

Östrojen seviyelerinizin düştüğü, son adet döneminizden önceki zamana perimenopoz denir. Bu, birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Tüm kadınların yaklaşık yarısı bu süre zarfında fiziksel ve / veya duygusal semptomlar fark eder.

En yaygın belirtiler:

ateş basması

gece terlemeleri

vajinal kuruluk

depresif ruh hali ve / veya endişe verici eklem ve kas ağrısı hissi

cinsel ilgi kaybı.

Her kadın menopozu farklı yaşar. Bazıları hafif olabilen bir veya iki semptom yaşarken, diğerleri daha şiddetli ve stres verici semptomlara sahiptir. Bazı kadınlar menopozdan tedavisiz geçmeyi seçerken, diğerleri semptomlarını yönetmek için hormon replasman tedavisi (HRT) veya alternatif bir tedavi kullanarak bazı tedavi yöntemlerini tercih ederler.

Tedaviye başlamadan önce herhangi bir hormon testine ihtiyacım var mı?

Menopoz semptomlarınız varsa ve 45 yaşın üzerindeyseniz, menopozu teşhis etmek için genellikle herhangi bir hormon testine ihtiyacınız olmayacaktır. Tedavi seçenekleri, yalnızca semptomlarınıza göre sunulur.

Tedavi için seçeneklerim nelerdir?

Menopoz semptomları için tedavi seçenekleri yaşam tarzı değişiklikleri, reçetesiz tedaviler ve reçeteli tedavileri içerir.

Yaşam tarzı değişiklikleri

Koşu ve yüzme gibi düzenli aerobik egzersizler ve yoga gibi düşük yoğunluklu egzersizler yardımcı olabilir. Kafein ve alkol alımınızı azaltmak da sıcak basmaları ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir.

Reçetesiz tedaviler

Her kadın menopoz semptomları için HRT’yi seçmez. Bunun nedeni kendi veya ailenizin geçmişinden veya HRT’nin güvenliği veya yan etkileriyle ilgili endişelerinizin olması olabilir. Reçetesiz mevcut tedavi seçenekleri bu bölümde tartışılmaktadır.

Bitkisel ilaçlar

St John’s wort, black cohosh ve isoflavonlar (soya ürünleri) gibi bitkiler veya bitki özleri, bazı kadınlar için sıcak basmaları ve gece terlemelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, güvenlikleri bilinmemektedir ve meme kanseri, epilepsi, kalp hastalığı veya astım gibi durumlar için alabileceğiniz diğer ilaçlarla reaksiyona girebilirler. Herhangi bir bitkisel ilaç almadan önce sağlık uzmanınıza danışmalısınız.

Geleneksel tıbbın aksine, bitkisel ilaçların ruhsatlandırılması için yasal bir zorunluluk yoktur. Ancak bilinmelidir ki, lisanssız ürünler, gerçek içeriklerinde büyük farklılıklar gösterebilir.

Alternatif tedavi

Akupresssure, akupunktur veya homeopati gibi alternatif tedaviler bazı kadınlara yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu tedavilerin faydaları hakkında daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir ve eğer kullanılıyorsa, bu, kalifiye profesyonellerin tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Tamamlayıcı tedavi

Aromaterapi gibi tamamlayıcı bir terapi denemek isteyebilirsiniz, ancak bu tedavilerin özellikle menopoz semptomlarınız üzerindeki etkileri iyi bilinmemektedir.

Reçeteli tedaviler

Hormon replasman tedavisi (HRT)

Aşağıdaki HRT ile ilgili bilgilere bakınız.

Hormonal olmayan tıbbi tedavi

Doktorunuz tarafından reçete edilmesi gereken hormonal olmayan tıbbi tedaviler, sıcak basmaları için klonidin veya gabapentini içerir.

Psikolojik tedaviler

Bilişsel davranışçı terapi (BDT) bir tür psikolojik tedavidir. Düşük ruh hali veya menopozla ilgili kaygı için size CBT önerilebilir.

Hormon replasman tedavisi (HRT)

HRT, menopoz semptomları için en yaygın reçeteli tedavi şeklidir. Menopoz döneminde azalan vücudunuzdaki östrojen hormonunun yerini almaya yardımcı olur. Bazen vücudunuzun artık üretmediği diğer hormonlara da (progestojen ve testosteron gibi) ihtiyacınız olabilir.

HRT almakla ilgileniyorsanız, doktorunuz tedaviye başlamadan önce yararları ve riskleri sizinle görüşmelidir. Bu tartışma hem kısa vadeli (bir sonraki 5 yıl) hem de daha uzun vadeli (önümüzdeki 5 yılın ötesinde) sizin için faydalar ve riskleri içerir.

HRT’nin mevcut alternatiflerinin yanı sıra bunların yararları ve riskleri hakkında da bilgilendirilmelisiniz.

Farklı HRT türleri nelerdir?

Size reçete edilen HRT türü kişisel durumunuza bağlıdır. Uterusunuz (rahim) varsa, östrojen ve progestojen HRT (kombine HRT) kombinasyonu tavsiye edilir.

Tek başına östrojen rahim iç yüzeyinin anormal kalınlaşmasına neden olabilir ve bu da kanamaya yol açabilir. Progestojen eklemek bunu önleyecektir. Progestojen, tabletler, flasterler veya hormon içeren bir spiral şeklinde verilebilir.

Kombine HRT, menopoza girmeden önce veya son adetinizin 12 ayı içinde başlatılırsa, size düzenli olarak aylık geri çekilme kanamaları vermesi gereken “döngüsel” bir kombine HRT önerilecektir.

Kombine HRT’yi son adet döneminizden 12 aydan daha uzun süre sonra başlatırsanız, size ‘sürekli’ kombine HRT (kanamasız HRT) önerilebilir. İlk 3 ayda biraz vajinal kanama yaşayabilirsiniz, ancak bundan sonra kanamaların durması gerekir.

Histerektomi geçirdiyseniz, size sadece östrojen HRT önerilecektir.

Menopozdan sonra düşük cinsel dürtü fark eden kadınlara başka bir hormon seçeneği sunulabilir: testosteron. Bu, hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel dürtüyle bağlantılı bir hormondur.

HRT, oral tabletler, cilt bantları, enjeksiyonlar, vücut jeli veya spreyi veya vajinal halka, krem ​​veya peser olarak mevcuttur.

HRT güvenli midir ve işe yarıyor mu?

HRT’nin etkileri dünya çapında incelenmiştir ve araştırmalar, çoğu kadın için HRT’nin işe yaradığını ve güvenli olduğunu göstermektedir.

HRT’nin faydaları nelerdir?

Menopozla ilişkili sıcak basmaları ve düşük ruh hali için etkili bir tedavi yöntemidir. Cinsel isteği iyileştirebilir ve vajinal kuruluğu azaltabilir.

Osteoporozu önleyerek kemiklerinizin güçlü kalmasına yardımcı olur.

HRT’nin riskleri nelerdir?

Sadece östrojen içeren HRT (rahmi olmayan kadınlar için kullanılır) meme kanseri riskinde çok az artışla veya hiç artışla ilişkilidir.

Östrojen ve progestojen içeren HRT, meme kanseri riskinizi artırabilir. Bu risk, üzerinde ne kadar uzun süre kalırsanız o kadar artar ve HRT’yi bıraktığınızda azalır.

Meme kanserine yakalanma riskiniz, vücut ağırlığınız ve alkol ve sigara alışkanlıklarınız gibi altta yatan risk faktörlerine bağlıdır.

Tablet olarak alınan HRT, kan pıhtısı geliştirme riskinizi artırır; bu, HRT’nin yama veya jel olarak alınması durumunda geçerli değildir.

Tablet formundaki HRT, inme riskinizi biraz artırır, ancak 60 yaşın altındaysanız genel inme riski çok düşüktür.

Doktorunuz, konsültasyonunuzdaki araştırma kanıtlarına dayanarak kişisel risklerinizi tartışmalıdır.

Bacaklarımda veya ciğerlerimde pıhtı veya meme kanserim varsa yine de HRT alabilir miyim?

HRT yine de sizin için bir seçenek olabilir ve bunu tavsiye isteyebilecek veya sizi bir menopoz uzmanına yönlendirebilecek doktorunuzla görüşmelisiniz.

Diyabetim veya yüksek tansiyonum varsa HRT alabilir miyim?

HRT, kan şekeri kontrolünüzü etkilememelidir. Şeker hastasıysanız veya çok yüksek tansiyonunuz varsa, HRT reçete etmeden önce bir uzmana danışılmalıdır.

HRT almak demansı önler mi?

HRT’nin demans gelişimini etkileyip etkilemediği bilinmemektedir.

HRT alırken yine de korunmam gerekir mi?

HRT doğum kontrolü sağlamaz. 50 yaşından sonra meydana gelirse, son adet döneminizden sonra 1 yıl süreyle doğum kontrol yöntemini kullanmaya devam etmeniz gerekir. Son adetiniz 50 yaşından önce gerçekleşirse, 2 yıl süreyle doğum kontrol yöntemini kullanmaya devam etmeniz gerekir.

HRT’ye başladıktan sonra ne zaman tavsiye almalıyım?

HRT’ye başladıktan 3 ay sonra doktorunuzdan bir kontrol randevusu almalısınız, daha sonra her şey yolunda giderse daha sonra yıllık muayene yeterlidir.

HRT’ye başladıktan veya değiştirdikten sonraki ilk 3 ayda bir miktar vajinal kanama fark edebilirsiniz, ancak 3 ay sonra herhangi bir kanama yaşarsanız, hemen sağlık uzmanınıza görünmelisiniz.

HRT’yi ne kadar süre alabilirim?

HRT’de ne kadar süre kalabileceğinize dair belirlenmiş bir zaman sınırı yoktur. HRT almanın yararları ve riskleri kişisel durumunuza bağlı olacaktır ve sağlık uzmanınız bunları sizinle görüşmelidir.

HRT’yi nasıl bırakırım?

HRT’nizi aniden durdurabilir veya durdurmadan önce kademeli olarak azaltabilirsiniz. Semptomlarınızın geri gelme şansı her iki şekilde de aynıdır.

Bir menopoz uzmanına sevk edilmem gerekiyor mu?

Menopoz semptomlarınız HRT’ye yanıt vermiyorsa veya HRT’nin sizin için güvenli kabul edilmemesinin nedenleri varsa, doktorunuz bir menopoz uzmanından tavsiye isteyebilir veya sizi bir menopoz uzmanına yönlendirebilir.

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri için hangi tedavi en iyisidir?

Sıcak basmaları ve gece terlemeleri ile sorun yaşıyorsanız, faydaları ve riskleri tartışıldıktan sonra size HRT önerilmelidir. Yukarıda açıklanan alternatif seçenekleri sağlık uzmanınızla görüşmek isteyebilirsiniz.

Düşük ruh halim için hangi tedavi en iyisidir?

HRT, düşük ruh hali için etkili bir tedavidir. Bilişsel davranışçı terapi de, menopozla ilgili düşük ruh hali ve kaygının tedavisinde yararlıdır.

Menopoz sonucu oluşan düşük ruh hali, depresyondan farklıdır. Depresyon teşhisi konmadıkça antidepresanlar yardımcı olmaz.

Sekse karşı ilgisizliğim için en iyi tedavi hangisidir?

Östrojen ve / veya progestojen içeren HRT, menopoz sırasında düşük cinsel istek tedavisinde yardımcı olabilir. Bu işe yaramazsa, doktorunuzla hem erkeklerde hem de kadınlarda cinsel dürtüyle bağlantılı olan testosteron adı verilen başka bir hormonu almak hakkında konuşmalısınız.

Vajinal kuruluğum için hangi tedavi en iyisidir?

Birçok kadın vajinal kuruluk için vajinal nemlendirici ve kayganlaştırıcı kullanmayı yararlı bulmaktadır.

Tablet, krem ​​veya halka şeklinde vajinal yoldan verilen östrojen, vajinal kuruluğun tedavisinde etkilidir. Düşük doz vajinal östrojenler ihtiyacınız olduğu sürece kullanılabilir ve ayrıca HRT ile birlikte güvenle kullanılabilir. Bunlar ayrıca mesane enfeksiyonlarını azaltabilir ve idrar semptomlarına yardımcı olabilir. Herhangi bir beklenmedik vajinal kanama yaşarsanız, bunu sağlık uzmanınıza söylemelisiniz. Diğer HRT türleri de vajinal kuruluğa yardımcı olabilir.

Erken menopoz nedir (erken yumurtalık yetmezliği) ve buna ne sebep olur?

40 yaşından önce menopoza girerseniz, bu erken menopozdur. Genellikle bunun için hiçbir neden bulunmaz. Yumurtalıklarda ameliyat, kemoterapi veya pelvise radyoterapi neden olabilir. Irsi olabilir. Diğer daha az yaygın nedenler arasında Turner sendromu gibi kromozomal sorunlar ve vücudun bağışıklık sistemi gelişmekte olan yumurtalara saldırdığında meydana gelen otoimmün hastalık yer alır.

Erken menopoz nasıl teşhis edilir?

Adet dönemleriniz seyrek hale gelirse veya 40 yaşından önce durursa ve / veya menopoz semptomları yaşarsanız, doktora görünmelisiniz. Erken menopoz teşhisinde hormon seviyenizi ölçmek için kan testleri yapılacaktır. Tanı, 4-6 hafta arayla iki kan testi yapıldıktan sonra konur.

Erken menopozla ilgili herhangi bir sağlık riski var mı?

Sıcak basmaları ve ruh hali değişiklikleri gibi menopoz semptomlarını muhtemelen fark edeceksiniz. Daha sonraki yaşamda osteoporoz ve kalp hastalığı gelişme riski de artmıştır. Osteoporoz, tedavi edilmezse kemiklerin kırılmasına neden olabilir. Erken menopoz doğurganlığınızı etkileyecek ve hamile kalma şansınız büyük ölçüde azalacaktır.

Erken menopozun tedavisi nedir?

Erken menopoz tedavisi, hormonların HRT veya kombine oral doğum kontrol hapı şeklinde değiştirilmesini içerir. Her ikisi de sıcak basmaları tedavi etmede ve kemiklerinizi güçlü tutmada etkilidir.

Kombine oral doğum kontrol hapı aynı zamanda doğum kontrolü sağlama avantajına sahipken, yüksek tansiyonunuz varsa HRT daha güvenli bir seçenektir.

Tedaviye en azından ortalama doğal menopoz yaşına kadar devam etmeniz önemlidir. HRT alarak, vücudunuzda eksik olan hormonları değiştirmiş olursunuz ve bu nedenle ek riskler yoktur.

Kaynak: www.nice.org.uk/guidance/ng23.