Menopozla İlgili Temel Bilgiler

menopoz

Menopoz, adet görmenin kalıcı olarak bitmesidir. Menopoz kadının yaşam sürecinin normal bir parçasıdır. Bazen “yaşam değişikliği” olarak adlandırılır. Bu bölümde menopoza dair tanımlardan, menopoza geçiş sürecinden, menopozun fiziksel ve ruhsal sağlığınıza etkilerinden, kısacası menopoza dair her şeyden bahsedeceğiz.

Menopoz Nedir?

Menopoz adetlerin kalıcı olarak bittiği ve artık hamile kalınamayan dönemdir. Menopoz denebilmesi için en son gördüğünüz adetin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olmalıdır. Menopozdan sonra yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok düşük seviyelerde üretir. Bu düşük hormon seviyeleri, belirli sağlık sorunları için riskinizi artırabilir.

Perimenopoz Nedir veya Menopoza Geçiş Nedir?

Perimenopoz

Perimenopoz, ya da menopoz geçişi, son adetinize doğru giden zamandır. Menopoz öncesi ve sonrası olan geçiş dönemi ‘perimenopoz’ olarak adlandırılır. Vücudunuz menopoza geçerken, hormon seviyeleriniz rastgele dalgalanmalar gösterir, bu durum beklenmedik menopoz semptomlarına neden olur. Bu geçiş sırasında, yumurtalıklarınız normalden daha fazla östrojen ve progesteron hormonu üretir. Düzensiz adetler görürsünüz, çünkü her ay yumurtlamayabilirsiniz. Adetleriniz normalden daha uzun veya kısa olabilir veya alışılmadık şekilde ağır veya hafif adet kanamaları görülebilir.
Birçok kadında bu geçiş sırasında sıcak basmaları ve diğer menopoz belirtileri mevcuttur.

Menopoza geçiş genellikle ne zaman başlar?

Perimenopoz, menopoza geçiş, genellikle bir kadının 40’lı yaşlarının sonlarına doğru başlamaktadır.

Menopoza geçiş döneminde olup olmadığımı nasıl anlarım?

Bazen sizin ve doktorunuzun perimenopozda olup olmadığınızı anlaması zor olabilir.  Bu süreçte görülen semptomlarla ilgili bilgi vermeniz gerekmektedir.

Semptomlar:  Sıcak basması, uyku bozuklukları
Düzensiz adetler:  Adetlerinizi takip edin. Düzensiz adetler menopozun ilk belirtisi olabilir.
Hormon seviyeleri:  Eğer erken yaşta (40 yaşından önce) adetleriniz kesildiyse doktorunuz kanınızdaki hormon seviyelerini test edebilir. Doktorlar, genellikle tıbbi bir neden olmadığı sürece bu testi önermez. Bunun nedeni, çoğu kadın için, hormon düzeylerinin menopoza geçiş sırasında öngörülemeyen bir şekilde yukarı ve aşağı gitmesidir. Bu nedenle, menopozdan geçip geçmediğinize bu kan testine dayanarak karar vermek olmak zordur.

Menopoz Beni Nasıl Etkiler?

menopoz etkisi

Menopoz belirtileri aniden başlayabilir ve ilk başta çok hafif olabilir. Bazı kadınlar birçok anlamda değişiklikler fark eder. Ruh hali gibi bazı menopozal semptomlar, adet öncesi sendromun (PMS) semptomlarına benzerdir. Diğerleri ise sizin için yeni olabilir. Örneğin:

  • Adet dönemleriniz daha önce olduğu gibi düzenli olmayabilir, ayrıca daha uzun sürebilir veya daha kısa olabilir. Adetler birkaç aylığına kesilebilir ve sonra tekrar başlayabilir.
  • Adetleriniz eskisinden daha yoğun veya daha hafif kanamalı olabilir.
  • Sıcak basma ve uyku problemleriniz olabilir.
  • Ruh haliniz değişebilir veya sinirli olabilirsiniz.
  • Vajinal kuruluk yaşayabilirsiniz. Cinsel ilişki rahatsız veya acı verici olabilir.
  • Cinselliğe daha az ilgi gösterebilirsiniz.

Diğer olası değişiklikler fark edilebilir değildir. Örneğin, daha az östrojeniz olduğu için kemik yoğunluğunu kaybetmeye başlayabilirsiniz. Bu, kemiklerin zayıflamasına ve kolayca kırılmasına neden olan bir durum olan osteoporoza yol açabilir. Östrojen seviyelerinin değiştirmesi ayrıca kolesterol seviyelerini artırabilir ve kalp hastalığı ve inme riskinizi artırabilir.

Menopoza Geçiş ne Kadar Sürer?

Perimenopoz, menopoza geçiş, adetleriniz kalıcı olarak durmadan iki ila sekiz yıl sürebilir. Çoğu kadın için, menopoza geçiş yaklaşık dört yıl sürer. Menopoza ulaştığınızı ancak son adetinizin üzerinden kanamasız olarak bir yıl geçirdikten sonra bilebilirsiniz. Bu, üst üste 12 ay boyunca lekelenme de dahil olmak üzere herhangi bir kanamanın olmadığı anlamına gelir.

Menopoza Geçiş Sırasında Doğum Kontrolünü Kullanmaya Devam Etmeli Miyim?

doğum kontrol

Evet. Perimenopoz sırasında, bir ay veya birkaç ay boyunca adetiniz olmasa bile, menopoza geçişte hala hamile kalabilirsiniz. Perimenopoz sırasında, bazı aylarda hala yumurtlayabilirsiniz ama ne zaman yumurtlayacağınızı kesin olarak bilmek imkansız.  Hamile kalmak istemezseniz, son adetinizden sonra bir yıl daha doğum kontrolü uygulamaya devam etmelisiniz. Farklı doğum kontrol yöntemleri hakkında doktorunuzdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Menopozdan sonra hamile kalamazsınız, ancak aktif cinsel hayatı olan herhangi biri cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yakalanabilir (CYBE veya CYBH).  Menopozdan sonra prezervatif kullanmazsanız cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma olasılığınız daha fazla olabilir.  Vajinal kuruluk veya tahriş menopozdan sonra daha sık görülür ve cinsel ilişki sırasında küçük kesik veya yırtılmaya neden olabilir ve sizi CYBH’ye maruz bırakabilir.

Menopoz ne Zaman Gerçekleşir?

Menopoz, adet olmadan 12 ay geçtiğinde olur. Kadınlar için menopoz yaşı genellikle 45 ile 55 arasındadır. Menopoza ne zaman gireceğinizi anlamanın bir yolu, annenizin girdiği yaştır. Menopoz daha erken olabilir:

  • Hiç çocuk sahibi olmamak: Hamilelik, özellikle birden fazla hamilelik, menopozu geciktirebilir.
  • Sigara içmek: Çalışmalara göre, sigara içmek, içmeyen kadınlardan yaklaşık iki yıl daha önce menopoza girmenize neden olabilir.

Bazı sağlık sorunları da erken menopoza girmenize neden olabilir.
Menopoz genellikle kendi başına gerçekleşir.  Bununla birlikte, normalde kemoterapi veya her iki yumurtalığın çıkarılması için ameliyat olursanız menopoza girebilirsiniz.

Menopozdan Sonra ne Olur?

menopozdan sonra

Menopozdan sonra artık hamile kalamayacaksınız ve artık adet görmeyeceksiniz. Menopozdan sonra herhangi bir vajinal kanama varsa, mümkün olan en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.  Menopoz sonrası vajinal kanama normal değildir ve ciddi bir sağlık probleminiz olduğu anlamına gelebilir.

Menopozdan sonra aşağıdakilerden herhangi birini yaşayabilirsiniz:

  • Düşük hormon seviyeleri: Menopozla, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon seviyeleri değiştiğinden, osteoporoz, kalp hastalığı ve inme gibi sağlık riskleri geliştirebilirsiniz.
  • Menopoz semptomları: Menopozdan sonra, östrojen seviyeleri değiştiğinden sıcak basması gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz.
  • Vajinal kuruluk: Vajinal kuruluk menopoz sonrası olabilir.