Erken Menopoz Belirtileri

erken menopoz semptomlar

Erken menopoz duygusal olarak üzücüdür, beklenmedik ve istenmeyen bir durumdur.  Hayat akışınızı ve hedeflerinizi tamamen değiştirebilir. Fakat prematür menopoz yıkıcı bir tanı olsa da, tamamen olumsuz bir değişiklik olmak zorunda değildir.

Erken menopoz sürecinde vücutta azalan östrojen hormonuna bağlı bir takım değişiklikler meydana gelir. Çoğu zaman sizi doktora götüren yaşadığınız semptomlardır.

Yaşadığınız bu semptomlara daha yakından bakmaya ne dersiniz?

Adet görememe (amenore) şikayeti ile gelen bir hastada doktorunuz ilk önce erken menopozu taklit eden hastalıkları dışlamak için tiroid hormonları, prolaktin ve bazı kadınlık hormonlarını inceleyen kan testlerini isteyecektir.

Sıcak Basmaları

Herkes sakince oturup televizyon izlerken, yüzünüzde ateş basması hissettiğiniz oluyor mu? Sıcak basmaları menopozun en sık görülen semptomlarıdır. Her 4 kadından 3 ünde görülebilir. Perimenopozal dönemde bazı hastalar adet görmeye devam ederken de sıcak basmalarını hisseder.

Sıcak basması vücudun üst tarafında aniden hissettiğiniz yanma hissidir. Yüzünüz ve boynunuz kızarabilir. Göğsünüzde, sırtınızda, kollarınızda minik kırmızı noktalar meydana gelebilir.  Hatta sıcak basmalarını ardından ani bir üşüme veya ter boşalması yaşayabilirsiniz.

Bu durum adetler kesilmeden bir yıl önce ve bir yıl sonra çok sık görülür.  Son yapılan bilimsel araştırmalar sıcak basmalarının menopoz sonrası 14 yıla kadar devam edebileceğini göstermiştir.

 

Vajinal Kuruluk ve Enfeksiyon

vajinal kuruluk

Vajinal kuruluk ve enfeksiyon gibi problemler, menopoz döneminde başlayabilir veya kötüleşebilir. Östrojen hormonunun menopozda azaldığından bahsetmiştik, işte bu düşük seviyeler, vajinal dokunun daha kuru ve daha zayıf olmasına neden olmaktadır. Bu durum kaşınmaya, yanmaya  veya ilişki sırasında ağrıya neden olabilir.

Vajinada cinsel ilişki sırasında küçük yırtıklar meydana gelebilir. Vajinal yırtıklar sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (STI’ler ya da CYBH’ler) için daha yüksek risk altına sokar. Bu yüzden menopoz sonrası gebe kalma riskiniz olmasa da cinsel yolla bulaşan hastalıklar açısından güvenli cinsel ilişkiye özen göstermeniz gerekmektedir.

Düzensiz Adetler

‘Menopoza girdim zaten, ne adeti?’ diye düşünüyor olabilirsiniz fakat perimenopozal dönemde kanınızdaki hormonal dalgalanmalar sebebiyle düzensiz adet kanamaları ve lekelenmeler yaşamanız çok olasıdır. Adetleriniz daha sık veya daha az olabilir. Daha fazla gün veya daha az gün sürebilir. Hiçbir semptom göstermeden sadece birkaç adetin eksik olması, perimenopozda ya da menopoza geçişte olduğunuz anlamına gelmez.

 

 

Uyku Sorunları

Menopozdaki birçok kadın gece boyunca uyumakta zorlanır. Vücudunuzda progesteron hormonunun azalmasına bağlı olarak uykuya dalmada zorlanabilirsiniz ve uyku kaliteniz bozulabilir. Bunlara ilaveten kanınızda azalan östrojen hormon seviyeleri de uyurken terlemenizi sebep olan sıcak basmalarına neden olabilir. Bu durum bazen gece terlemeleri olarak adlandırılır. Pek çok menopozal kadın idrarla ilgili semptomları yaşar. Tüm bu zor durumlara bir de uyku sırasında sık idrara çıkma eklenirse gün boyunca kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.

 

Depresyon ve Anksiyete

depresyon

Menopoz döneminde depresyon ve anksiyete riskiniz daha yüksektir. Yepyeni bir süreç, akıldaki sorular, endişeler uyandırabilir. Doğurganlık kaybı veya vücudunuzdaki değişimler yüzünden üzüntü veya depresyon yaşayabilirsiniz. Depresyon veya anksiyete belirtileriniz varsa, mutlaka doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Doktorunuz depresyon veya anksiyete tedavisi için terapi veya ilaç veya her ikisini de önerebilir.

 

Duygu Durum Değişiklikleri

 

Kendinizi sinir bozucu hissedebilir veya durup dururken ağlama atakları yaşayabilirsiniz.  Doğumdan sonra veya adet dönemlerinizden önce nasıl ki ruh hali değişiklikleri yaşadıysanız, menopozla da ruhsal değişiklikler yaşamanız daha olasıdır.  Ayrıca, adet dönemlerinizden önce ve doğumlardan sonra bu şikayetleri hiç yaşamadıysanız bile menopoz sırasında yaşamanız olasıdır.  Yaşadığınız bu duygusal dalgalanmalar aynı zamanda stres, aile içi değişiklikler ve yorgun hissetmenize bağlı olabilir.  Yaşanan bu duygu dalgalanmaları depresyonla aynı anlama gelmez.

 

 

Cilt

Menopoz sonrası östrojen eksikliği sonucu ciltte meydana gelen kuruluk, elastikiyet kaybı ve kanlanma azalması gibi değişimlerin bir sonucu olarak, cilt incelir ve kırışabilir. Bu değişiklikler aynı zamanda yara yerlerinin kötü iyileşmesi, saç dökülmesi ve ciltte renkli lekeler (pigment değişiklikleri) ile sonuçlanabilir. Güzel haber, bunların hepsi östrojen uygulamasıyla geciktirilebilir. Kırışıklık, sigara ve güneşe maruz kalmak bu semptomları şiddetlendirir. Sigara ve güneşe maruz kalmaktan kaçınılmalısınız.

 

 

Saç

Saç ve kıl ile ilgili istenmeyen değişiklikler arasında hirsutizm (istenmeyen yüz kılları) veya alopesi (saç dökülmesi) bulunur. En sık görülen saç kaybıdır. Alt bacak, genital bölge ve koltuk altında da kıl dökülmesi bildirilmiştir. Hirsutizm en çok yüzde görülür. Bazı kadınlarda yüzdeki kıllanma artışını kontrol etmek için Oral Hormon Replasman Tedavisi (HRT) yardımcı olabilir.

Artan kıllanmadaki tedaviler arasında tüy dökücü kremler, epilasyon ve ağda etkili olabilir. Saç dökülmesi ise lokal olarak uygulanan minoksidil ile tedavi edilebilir fakat herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

 

 

Diş

Menopoz, ağız kuruluğu ve diş eti iltihabı da dahil olmak üzere çok sayıda diş ve ağız sorununda suçlanabilmektedir.

HRT, ağız kemiğini etkileyen, diş kaybını önleyen ve protez ihtiyacını ortadan kaldıran rolün bir sonucu olarak faydalı olabilir. HRT’nin etkileri, dişeti kanamalanın azalması ve kemik kaybının azalmasını ve tükürük akışını iyileştirmeyi içermektedir.

 

 

 

Mesane ve Üriner Sistem

Mesane ve Üriner Sistem

‘Üriner sistem de nedir?’ dediğinizi duyar gibiyiz. Üriner sistem, böbrekler, mesane ve idrar yollarını içeren organların hepsine verilen tıbbi addır. Östrojen tüm vücutta olduğu gibi  üriner sistem üzerinde de etkilidir.   Bu sebeple sistit denilen ve kadınların yaşamları boyunca sıkça deneyimlediği sık idrara çıkma, az az idrar yapma ve idrar yaparken ağrı semptomları gösteren durum ve idrar kaçırma menopozda daha sık görülür.  Bu durum normal yaşta menopoza giren kadınlarda tabi ki daha sık görülmekle birlikte, erken menopoz sürecinde de yaşanabilir.

 

 

Eklemler ve Kaslar

Eklem ve kas ağrısı erken menopoz sırasında görülebilir.

Anahtar noktalar
Perimenopozal dönem ve erken menopozun ötesinde meydana gelen bazı vücut değişiklikleri ve eşlik eden semptomlar, östrojen seviyesinin düşük olmasıyla ilişkilidir.

Vücut değişiklikleri ve semptomları birçok ve çeşitli olabilir burada en önemli nokta sağlıklı bir yaşam tarzının benimsenmesidir.