Erken Menopoz Belirtileriyle Baş Etmeniz İçin 5 Öneri

5 öneri

Soğuk bir sonbahar akşamı, rüzgar eserken siz terliyorsunuz. Geceleri kaçan uykularınız iş hayatınızı etkilemeye başladı belki de. Herkes masada otururken bir anda yüzünüzde hissettiğiniz yanma hissi artık dayanılmaz halde mi? Peki sık sık idrara çıkma? Cinsel ilişki sırasında yaşadığını rahatsızlık hissi, vajinal kuruluk, sık sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, duygudurumunuzda değişiklik, aniden sinirli hissetme, halsizlik. Yaşanan tüm bu fiziksel semptomların yanında duygusal anlamda yaşanılan zorluklar.

Tüm bunlarla baş etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Erken menopozda kanınızda azalan östrojen ve progesteron hormonları bu belirtileri yaşamanızın başlıca sebepleri.

Bu semptomlarla baş etmek için bazı ipuçlarına göz atmak ister misiniz?

Belirtilerle başa çıkmak için 5 ipucu

 

1- Yaşam tarzınızı değiştirin

– Dengeli sağlıklı beslenin ve ideal kilonuzu koruyun

– Düzenli egzersiz yapın

– Alkol tüketimini sınırlandırın

Her ne kadar yaşam tarzı değişikliklerinin erken menopoz üzerindeki net etkisi kanıtlanmamış olsa da, bu değişiklikler erken menopozla artan kemik erimesi ve kalp hastalıkları ve felç gibi hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

 

2- Sigarayı bırakın

Sigarayı bırakma ve erken menopoz direk ilişkisi net olarak kanıtlanmamış olsa da, sigara bırakmanın genel sağlığınız üzerindeki olumlu etkileri erken menopozda yaşadığınız belirtilerin azalmasına neden olacaktır.

 

3- Yıllık muayenelerinizi aksatmayın

Erken menopoz tanısı konan kadınlarda kalp hastalıkları riski mutlaka belirlenmeli, düzenli kontroller sırasında tansiyon ve kilo mutlaka ölçülmelidir. Erken menopoz sebebiyle hormon tedavisi alan hastalar yıllık muayene yaptırmalıdır.

 

4- Tedavinize uyun

Tedavinize uyum göstermeniz ve tedaviyi aksatmamanız, ilaçların faydalı olması adına çok önemlidir.

 

5- Yaşadığınız her semptomu doktorunuza bildirin. Soru sormaktan asla çekinmeyin

Eğer erken menopoz tanısının iyilik haliniz üzerinde olumsuz etkileri olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza bu durumdan bahsedin. Böyle bir durumda doktorunuz sizi psikolojik destek açısından yönlendirecektir.

 

Referans: ESHRE Erken Ovaryan Yetmezlikli Kadınların Yönetimi Kılavuzu, Hasta Bilgilendirme Versiyonu (2016)