Menopoz sonrası neden depresyona daha yatkınız?
Ruh hali değişikliklerinin, uzun süredir menopozla ilişkisi bilinmekle birlikte, son veriler bu ruh hali değişikliklerinin ne kadar sıklıkla depresyon olarak tanımlandığını ve depresyon olasılığını artıran spesifik risk faktörlerini ortaya çıkarmıştır. Ülkemizde yapılan ve ‘Menopause’ dergisinde Haziran 2020’de yayınlanan bir calışma, anket sonuçlarına göre, menopoz sonrası kadınların % 41’inin depresyonda olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, çalışmalarını yürütmek için sağlık, sosyodemografik durumu ve yaşam tarzı ile ilgili soruları cevaplamaları için Türkiye’den 485 kadını çalısmaya dahil etmişlerdir.
Araştırmaya göre, menopoz sonrası kadınlar arasında depresyon riskini önemli ölçüde artıran faktörler şunları içerir:
• Alkol tüketimi
• Sürekli ilaç gerektiren hastalık öyküsü
• Fiziksel engellilik durumu
• Psikiyatrik hastaliklar
• Dört veya daha fazla yaşayan çocuk sahibi olmak
Neden Önemli?
Menopozdan sonra depresyonun yaygın olduğunu bilmek, depresif belirtiler yaşayıp yaşamadığınızı anlamanıza yardımcı olabilir. Alkol tüketimi gibi kontrol edilebilir risk faktörlerini azaltmak gibi önlemler, depresyona girme ihtimalinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.
Menopoz ve Depresyon Arasındaki Bağlantı
Uzmanlar, bir kadının hayatının bu aşamasında depresif semptomlar yasamasının oldukça yaygın olduğunu söylese de, nedenler bu çalışmada net olarak ortaya konmuştur. Menopoz sırasında depresyon ve ruh hali ile ilgili semptomların kesin nedenleri tam olarak tanımlanmamıştır, ancak çalışmalar biyolojik, genetik ve yaşam koşullarının da katkıda bulunduğu, muhtemelen sadece hormonlara bağlı değil, çok faktörlü olduklarını göstermektedir. Sıcak basmaları, uyku sorunları, vajinal kuruluk, ilişki sırasında ağrı gibi menopozun getirdiği sorunlar da, ruh halini olumsuz etkileyerek depresyon için risk yaratır.
Bu çalışmanın sonuçlarına ek olarak, depresyona zemin hazırlayabilecek diğer faktörleri de bilmek, değiştirebileceklerinizi görüp, depresyondan korunmanıza yardımcı olabilir.
- İşsizlik
- Düşük eğitim seviyesi
- Sigara kullanımı
- Aile ve çevreden destek görmemek
Menopozal geçiş dönemi ve menopoz sonrası, ruhsal desteğe ihtiyaç duyabileceğiniz bir zaman dilimi olabilir. Aileniz, arkadaşlarınız ve gerekirse bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanız, bu dönemi mutlu ve keyifli geçirmenizi sağlar. Endişeli, mutsuz, değersiz hissediyorsanız, yardım almakta geç kalmayın.
Ozdemir K, Sahin S, Guler D, Unsal A, Akdemir N. Depression, anxiety, and fear of death in postmenopausal women. Menopause. June 29, 2020. Published Ahead of Print. doi:10.1097/GME.0000000000001578