Erken menopoza girdiğinizin beş işareti!

Erken menopoza girdiğinizin beş işareti!

Erken menopoz nedir?

Menopoz, bir kadının yumurtalarının bitmesi nedeniyle en az 1 yıl adet görmemesidir. Kadınlar yaklaşık 1-2 milyon yumurta ile doğarlar ve menopoza girip, yumurtlamayı ve adet görmeyi bıraktıklarında, yumurtalıklarında 1000’den az yumurta kalır.

Doğumdan önce annemizin rahmindeyken yumurta kaybetmeye başlarız-aslında en yüksek sayıda yumurta bu dönemdedir (20 haftalık olduğumuzda yaklaşık 6-7 milyon) ve bu süreç 30’larımızı geçtikçe hızlanır. Yumurta miktarımız azaldığında adetler bir süre daha sık görülmeye başlar. Sonunda, aralıklar uzamaya başlar, adetler seyrekleşir ve sonunda tamamen durur.

Ortalama menopoz yaşı 47-51 yaşlar civarındadır. Prematur ovaryan yetmezlik (POI) veya erken menopoz, 40 yaş veya daha önce yumurta tükenmesi nedeniyle adet dönemleri durduğunda meydana gelir. Aslında menopoz dışında da adet görememenin birçok nedeni vardır. Bu nedenle, tanıyı doğrulamak için bazı testler yaptırılmalıdır. Folikül uyarıcı hormon(FSH) ve anti-müllerian hormon(AMH) gibi hormonların ölçümü, yumurta miktarını gösterebilir ve tanıyı doğrulayabilir.

Erken menopoza girmiş olabileceğinizin 5 işareti:

1.Sıcak basmaları ve gece terlemesi: Östrojendeki düşüş, vücudunuzun sıcaklığını uygun şekilde düzenleyememesine neden olarak hem gündüz hem de gece meydana gelebilecek ani ısı ve terlemelere neden olabilir. Gece terlemeleri, ter içinde uyandığınız önemli bir rahatsızlık kaynağıdır ve tedavi almanızda fayda vardır.

2.Uyku bozukluğu: Menopozdaki hormonal değişiklikler gece terlemelerine ve uykusuzluğa neden olabilir. İnsanlar yaşlandıkça daha az uyumaya ve daha erken uyanmaya meyillidirler – bu, esasen yumurtalık yaşlanması olan erken menopozda daha yaygın olma eğilimindedir.

3.Ruh hali değişiklikleri ve konsantre olma güçlüğü: Menopoza eşlik eden östrojen düşüşü, artan endişe, depresyon ve sinirlilik durumuna neden olabilir. Ayrıca konsantre olmak veya bir şeyleri hatırlamak daha zor hale gelebilir.

4.Vajinal kuruluk: Östrojen vajina duvarını ve nemini korumak için önemlidir. Menopozda vajinal doku ince ve kuru hale gelir ve bu da cinsellikle birlikte tahrişe, kaşıntıya ve ağrıya yol açabilir.

5.Azalan libido: Yumurtalıklar östrojen, testosteron ve progesteron üretir. Bu hormonlar kadın vücudunun normal cinsel işlevi için önemlidir. Testosteron ayrıca kadın adrenal bezinden de salgılanır. Menopoza girildiğinde, tüm bu hormonların seviyeleri azalır, bu nedenle cinsel istek ve orgazma ulaşmanın azalmasına neden olabilir.

Bu bulguların sizde de olduğunu düşünüyorsanız, mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurun, çünkü erken menopoza giren kadınlar, kemik ve kalp sağlığı açısından da risk altındadır ve takip edilmelidirler. Sağlığınızı ihmal etmeyin!