Cinsel hayatınız neden eskisi gibi değil?
Kadınlar yaşlandıkça daha az seks yaparlar. Seks yapanlar da bundan daha az keyif alırlar. En azından İngiltere’de yakın zamanda yapılan ve menopozdaki kadınların sadece %23’ünün son bir ay içinde cinsel ilişkide bulunduğunu ortaya koyan çalışmaya göre.
Önceki araştırmalar libido kaybı ve cinsellikten alınan zevkin azalmasında fiziksel sorunları suçlarken, bu çalışma, psikolojik ve duygusal nedenlerin sandığımızdan daha büyük bir etkisi olabileceği sonucuna varmıştır.
Menopozun fiziksel semptomlarının – sıcak basmaları, vajinal kuruluk, ağrılı cinsel ilişki ve uyku bozukluğu – fiziksel samimiyet için caydırıcı olduğu doğrudur. Ancak bu araştırmadaki araştırmacılar, genel psikososyal değişikliklerin eşit derecede suçlanabileceği hipotezini ortaya attı.
Bu fikri incelemek için, çalışmanın yazarları cinsel aktivite, libido, işlevsellik ve memnuniyet ile ilgili bir ankete cevap vermek için 50-75 yaş arasındaki menopoz sonrası kadınları topladı. Analize yaklaşık 4.500 anket yanıtı dahil edildi.
Çalışmanın sonuçlarına göre ilk dikkati çeken, cinsel aktivitenin olmayışının birincil sebebinin, kadınların partnerlerinin olmamasıydı. Bunun en sık nedeni kadının eşinin ölmüş olması ve kadının yeni bir seks partneri aramaması ya da bulamamasıydı. Bununla birlikte, çalışma katılımcılarının %65’inin bir partneri olmasına rağmen, sadece %23’ü çalışmadan önceki ay cinsel olarak aktifti. Peki ya seks yapmama nedenleri neydi?
Nedenler arasında partnerin tıbbi bir durumu olması, cinsel işlev bozukluğu olması, kadının kendi fiziksel sağlığının iyi olmaması, menopoza bağlı semptomlar ve aldıkları ilaçları gösterdiler. Çalışma katılımcılarının bahsettiği diğer önemli nedenler arasında beden imajı endişeleri, algılanan arzu edilebilirlik, stres, ruh hali değişiklikleri, özgüven ve ilişkideki duygusal sorunlar yer aldı.
Klinik psikologlara göre, hem fiziksel hem de psikolojik faktörler, menopozdan sonra cinsel arzuyu etkilemek için dinamik olarak etkileşime giriyor. Fiziksel değişikliklerle psikolojik olarak başa çıkmakta zorlanılabilir ve bir kadının kimliğinde, kadınlık duygusunda değişiklikler olabilir. Psikolojik ve fiziksel faktörler arasındaki etkileşimin ortak bir örneği, kadınların vajinal kuruluk nedeniyle seks sırasında ağrı hissetmeleridir. Acı veren cinsel ilişkiye girdikten sonra, kadın, bir sonraki ön sevişme sürecine girdiğinde gergin olabilir. Bu daha sonra ilişkideki ağrıyı daha da şiddetlendirir ve sıklıkla cinsel aktiviteden kaçınmaya neden olur. Zamanla, bu kaçınma, düşük libidoyu koruyan yeni bir alışkanlık haline gelir ve ilişkilerde gerginlikler oluşabilir.
Bu çalışmada pek çok kadın, yaşadıkları sorunların hiçbiri için sağlık çalışanlarından yardım istemediğini bildirdi. Aslında, çalışma katılımcılarının sadece yüzde 6’sı cinsel sorunlar için tıbbi yardım istemişti.
Neyse ki, libidoyu yeniden alevlendirmeye yardımcı olabilecek tıbbi ve psikolojik tedaviler var.Yeter ki isteyin!
Tıbbi olarak vajinal kuruluk ve sıcak basmaları için gerek sistemik gerekse de lokal tedaviler faydalıdır. Ayrıntılı bilgi için menopoz tedavisi bölümümüze göz atın.
Psikolojik olarak, bilişsel-davranışçı yaklaşımların, olumsuz telkin ve düşük libidoyu tetikleyen stres faktörlerine karşı etkili olduğu kanıtlandı. Etkili iletişimi teşvik etmek ve yatak odasında sık görülen sessizliği azaltmak için tedaviye partneri dahil etmek önemlidir.
Menopoz sonrası azalan cinsel sıklık, hem kadın hem de erkekler için ortak bir gerilim olmaya devam etmekte. Bu yüzden kadınlar için de cinsel isteği arttırıcı ilaçlar son yıllarda piyasaya çıkmış olsa da, libido ve cinsel enerji çok karmaşık bir konudur. Pek çok faktör rol oynamaktadır ve sihirli bir hap alıp ve beş dakika içinde şehvetli hissetmek mümkün değildir.
Diyet ve egzersiz dahil öz bakım, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı ve mutluluğu artırabilir. Ancak profesyonel yardım gerekiyorsa, yardım almaktan kaçınmayın.
Menopozda cinsellikle ilgili tüm merak ettikleriniz için, menopoz ve cinsellik.