Menopoz sonrası sık karşılaşılan bir sorun: Pelvik organ sarkması

Bir kadının pelvik taban fonksiyonundaki değişiklikler genellikle menopoz döneminde görülür. Pelvik destek yapılarının zayıflaması, pelvik bölgenin bir veya daha fazla organının (mesane, rahim, üretra, vajina, ince bağırsak veya rektum) yerinden çıktığı pelvik organ prolapsusuna(sarkma) yol açabilir.

 

Pelvik organ prolapsusunun (ağır kaldırma, vajinal doğum, histerektomi) birçok nedeni olsa da, menopoz sırasında östrojen eksikliği, pelvik organları yerinde tutan destek yapılarını ve dokuyu bozarak onların düşmesine neden olur. Östrojen eksikliği vajinanın incelmesine neden olur ve onu destekleyen bağ dokusunun gücünü azalttığı düşünülmektedir.

 

Sarkma, pelvik organları(mesane, uterus veya vajina gibi) destekleyen dokular  gerildiğinde ve hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bu meydana geldiğinde, destekledikleri organ aşağı inebilir ve vajinanın duvarına doğru baskı yapabilir. Bu vajinada bazen vajina açıklığından çıkacak bir çıkıntıya neden olur. Menopoz ile ilişkili vajinal kayganlığın azalması da cinsel işlevle ilgili sorunlara neden olabilir. Vajinal doku zayıflar ve daha az esnek hale gelir ve cinsel ilişki bazen tahriş edici veya hatta ağrılı olabilir.

 

Menopozal pelvik organ prolapsusunun belirtileri nelerdir?

Pelvik organ prolapsusu ile ilişkili semptomlar hafif ağrı ve idrar yapma zorluğundan duygusal sıkıntıya kadar değişebilir. Sıcak basması gibi diğer menopoz semptomlarının aksine pelvik organ prolapsusu semptomları yaşla birlikte artar.

Pelvik organ prolapsus ile ilgili semptomlar şunlardır:

-Pelvis veya vajinada ağrı veya basınç hissi

-Vajinanızdan bir şey geldiğini hissetmek veya vajinadan çıkıntı yapan doku görmek

-İdrar yapma zorluğu veya mesanenin boşalmayacağı hissi (eksik işeme)

-Bağırsak hareketlerinde zorluk

-Bel ağrısı

-İdrar kaçırma (hapşırma, öksürme veya efor sırasında idrar kaçağı)

-Sık idrar yolu enfeksiyonları

-Ağrılı cinsel ilişki (disparoni)

 

Menopozal pelvik organ prolapsusu için tedaviler nelerdir?

Östrojen eksikliği menopozal pelvik organ prolapsusunun birincil nedeni olduğundan, postmenopozal kadınlarda tedavi hormon tedavisini (HRT) içerir. Bunlar vajinayı premenopozal duruma geri getirmeye ve pelvik tabanı destekleyen vajinal yapıların güçlendirilmesine yardımcı olabilir. En yaygın HRT tipleri, kremler, tabletler veya vajinal halkalar kullanan düşük doz vajinal östrojen replasmanıdır.

 

Pelvik taban prolapsusu tedavisi ilerlediyse, doktorunuz bir pesser reçete edebilir. Bir pesser, vajinaya yerleştirildiğinde organları yerinde tutan bir halkadır. Genellikle silikon veya plastik maddelerden üretilen bu alet, belirli aralıklarla çıkarılıp temizlenmeli ve tekrar yerleştirilmelidir.

 

Ağır vakalarda, sarkan organ desteğini yeniden yapılandırmak için cerrahi teknikler gereklidir. Genellikle vajinal olarak yapılan ameliyat, düşen vajinal duvarları, mesaneyi, üretrayı veya diğer organları uygun pozisyonda sabitleyecektir.

 

Cinsel yaşamınızı ciddi şekilde etkileyebilme, enfeksiyonlar ve tahrişlere yol açabilme potansiyeli olan bu durumu erken farketmek önemlidir. Erken tedavi ile hayat kalitenizi artırmak için, belirtileri farkettiginizde hemen doktorunuza basvurun!