Büyük bir aile kurmak… Hala şansım var mı?

Erken menopoza girdiklerini öğrenen kadınların çoğu için, belki de kabul edilmesi en zor durum doğurganlıklarını kaybettikleri düşüncesidir. Hali hazırda çocukları olan kadınlar için bile bununla başa çıkmak çok zor. İnfertil olduğunuz fikri yirmili veya otuzlu yaşlarınızda sindirmek için çok acı verici bir kavramdır. Arkadaşlarınız çocuk sahibi olmaktan bahseder, çevrenizde bir çok hamile kadın olabilir. Televizyondaki dizilerde, hamilelik testi sonucunu heyecanla kontrol eden, mutluluktan parlayan kadınları gösteriyor. Sizin ise zihninizin arkasında korkunç bir gerçek var: çocuk sahibi olamıyorsunuz.

Ama eğer isterseniz, yapabilirsiniz. Çocuk sahibi olmak imkansız değil. Dilediğiniz kadar basit olmayacak elbette. Erken menopoza girdiğinizde, çevrenizdekiler gibi sadece normal biyolojiye güvenemezsiniz.

Seçeneklerinizi Araştırın!

Erken menopozlu bazı kadınlar doğal yolla hamile kalabilir. Bazı çalışmalar, prematur over yetmezliği (POI) olan kadınların yaklaşık %8’inin kendiliğinden yumurtladığını ve hamile kaldığını göstermektedir. Tabii ki, o şanslı kadınlardan biri olacağınızı önceden tahmin edemezsiniz. Ama size anne olmanızı sağlayacak başka seçenekler de var.

Nadir olmakla beraber, erken menopoz teşhisi konmuş kadınlar aniden tekrar yumurtlamaya başlayabilir ve doğal olarak hamile kalabilirler. Uzmanlar bunun nasıl gerçekleştiğini veya bir kadının bu konudaki şansını tam olarak bilemeyebilirler.

  • Araştırmalar, POI olan kadınların % 50 kadarının, yumurtalıkları ultrason ile incelendiğinde yumurtalık foliküllerine sahip olduklarını göstermiştir.
  • Çalışmalar POI teşhisi konan kadınların %8’inden fazlasının belirgin bir sebep olmadan aniden “normale” döndüğünü ileri sürmüştür. Folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyeleri premenopozal seviyelere düşer ve tekrar yumurtlamaya başlarlar. Bu kadınlar kendiliğinden gebe kalabilir.

O şanslı kadınlardan biri olabilir misiniz? Bunu belirlemek çok zor. Bazı doktorlar bunun meydana gelebileceğini varsaymaktadır, çünkü östrojen, foliküllerdeki FSH reseptörlerini vücudunuzda dolaşan FSH’ye daha duyarlı hale getirir. Fakat bu durumu araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, erken menopozdan sonraki gebelikler bilimsel araştırmalarda yakından incelenmediği için, östrojen tedavisi görmenin erken menopozda bir gerilemeye neden olup olamayacağı muğlaktır. Sonuçta, bu aşamada emin olmak imkansız.

Bazı araştırmacılar travmatik stresin – bir eşin veya ebeveynin ölümünden bir kazaya, işte sorun yaşamak veya kötü bir ilişkiden, düşük dereceli sabit strese kadar herhangi bir şey – geçici menopoza neden olabileceğini öne sürmüştür ve vücut tekrar rahatladığında normal adet döngüsüne geri döner.

Başka bir olasılık, erken menopozun başlangıç aşamalarında olduğunuzda, vücudunuzun dönemsel olarak normal hormon seviyelerine geri dönmesidir. Bu nedenle, FSH seviyeniz yüksek seviyede olsa bile, erken menopozun ilk dönemlerinde yumurtlayabilirsiniz, çünkü belirli aylarda FSH’niz tekrar “normal” seviyelere dönmüş olabilir.

Nadir durumlarda, POI’nin bir otoimmün(bağışıklık sistemi) hastalığından kaynaklanması ve otoimmün hastalığın gerilemeye girmesi durumunda yumurtlama tekrar geri dönebilir.

Kısacası tüm olumsuz hikayeler içinde, olumlu olanlar da bulunsa da, bu belirsiz olasılığa dayanarak doktora görünmeyi ertelemeniz faydanıza olmayacaktır.

Ayrıntılı bilgi için Erken Menopoz ve Kısırlık bölümümüze göz atın!