9 Soruda Menopoz – Hormon Tedavisinden Libidoya!

Menopoz, karmaşık ancak sıklıkla yanlış anlaşılan bir dönemdir – işte bu büyük değişimin etkileri hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgiler!

1 – Menopoza girdiğimi nasıl anlarım?

Menopoz kesin bir çizgi değildir, her zaman girip girmediğinizi kesin olarak anlayamayabilirsiniz.  Yorgun, huzursuz, depresif, unutkan olabilirsiniz.  Migreniniz varsa ağrılar kötüye gidebilir.  Eklem ağrıları ve uykusuzluk olabilir.

Pek çok kadın, menopoz semptomlarını yaşlanma, stres ve fazla çalışma gibi diğer faktörlere bağlar.  Sadece geçmişe dönüp bakıldığında muhtemelen perimenopozal olduklarının farkına varırlar.

Perimenopozun (menopoza kadar geçen zaman) belirtileri, giderek düzensiz hale gelen adet dönemleri – daha hafif veya daha ağır, daha sık veya seyrek olabilir-, endişeli hissetmek, konsantrasyon güçlüğü, unutkanlık olabilir.  Menopozun  ancak geriye dönük olarak teşhis edebilirsiniz –  12 ay boyunca hiç adet görmediğinizi fark ederek – ki bu menopozun resmi tanımıdır. Menopoza girmenin yaş ortalaması 51-52’dir, ancak 45 ile 55 yaşları arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. İstatistiksel olarak, kadınların yaklaşık dörtte biri menopozu semptomsuz ya da az semptomla geçirirler . Fakat maalesef çoğu kadının menopoza bağlı şikayetleri olacaktır ve bu dönemi bu kadar kolay atlatamazlar.

2 – Gece terlemeleri ve sıcak basmalarından haberdarım, beni başka neler bekliyor?

Sıcak basmaları, menopozun en sık görülen ve gözle görülür belirtilerinden biridir.Bu şikayet östrojen hormonunun seviyelerinin azalmasından kaynaklanır, ancak uykusuzluk, yorgunluk, vajinal kuruluk ve azalmış cinsel dürtü gibi daha birçok semptom sizi bekleyebilir.

Kadınları daha fazla hazırlıksız yakalayan şey ise, endişe, paranoya, güven ve kimlik kaybı gibi psikolojik değişimlerdir.

Damak ve diş eti hastalıkları, hazımsızlık ve / veya reflü riski, kalp çarpıntısı, kaşıntılı cilt, yüzde kıllanma ve kuru cilt, saç, gözler, tırnaklar gibi daha az bilinen başka semptomlar da yaşayabilirsiniz. Migren hastaları problemin kötüye gittiğini görebilir. Östrojen ayrıca kalp-damar ve kemik sağlığı üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir, bu nedenle azalan seviyeler sizi kalp hastalığı, felç ve osteoporoz(kemik erimesi) riskine sokabilir.Bu yüzden kendinize iyi bakmak, bu dönemde hiç olmadığı kadar önemlidir.

3 – Hormon tedavisi almam gerekip gerekmediğini nasıl anlarım?

Menopoz semptomlarınız yaşam kalitenizi etkiliyorsa, hormon replasman tedavisi (HRT) yardımcı olabilir. Birçok kadın tedavi sonrası hayat kalitelerinin yükseldiğini konusunda hemfikir. Bununla birlikte, semptomlarınız hafif ve bunları diyet ve takviyeler gibi yaşam tarzı değişiklikleriyle yönetebiliyorsanız, muhtemelen tedaviye ihtiyacınız yoktur.

2000’li yılların başlarında yapılan bir dizi büyük çalışmadan sonra HRT, artan inme, meme, rahim kanseri ve safra kesesi sorunları riski ile ilişkilendirildi. Bu yüzden kafanızda HRT’nin riskleri ile ilgili endişeler olabilir. Bu bulgular büyük ölçüde itibarsızlaştırılmış ve HRT’nin sıcak basmaları azaltmak için  istatistiksel olarak en başarılı tedavi yöntemi olduğu ve aynı zamanda ruh halini, uykuyu, kas ve eklem ağrılarını, vajinal kuruluğu ve libidoyu iyileştirmeye yardımcı olduğu konusunda fikir birliğine varılmıştır. Ailenizde ve / veya sizde meme kanseri, rahim veya yumurtalık kanseri öyküsü, kan pıhtılaşması, yüksek tansiyon veya karaciğer hastalığı öyküsü varsa, HRT sizin için uygun olmayabilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmenizde fayda var.

Ayrıntılı bilgi için Menopozda  Hormon Tedavisi Güvenli Midir? bölümümüze göz atın.

4 – Bitkisel takviyeler sıkıntılarımı giderebilir mi?

Bilimsel kanıtlar çelişkili olmasına rağmen birçok kadın, bitkisel gıda takviyelerinin şikayetlerini hafiflettiğini söylüyor. Bazı küçük klinik çalışmalarda, adaçayı takviyesi alan kadınların daha düşük sıcak basma görülme sıklığı olduğu ve ortaya çıktıklarında daha az şiddetli oldukları görülmüştür. Karayılan otu(black cohosh) başka bir popüler seçenektir. Bir tür bitkisel östrojen olan soya izoflavonların sıcak basmaları ve gece terlemelerinin azaltılmasına yardımcı olduğu gösterilmiştir. Ayrıntılı bilgi için Menopoz Tedavisinde Bazı Doğal İlaçlar Nedir? bölümümüze göz atabilirsiniz.

5 – Hiçbir şeye odaklanamıyorum. Konsantrasyon sorunum var.  Ne yapabilirim?

Menopozdaki kadınların % 60’ı, bu şikayetten muzdariptir.  Araştırmalar östrojen seviyeleri düştüğünde,  beyindeki gri cevher adlı yerin daha az hormonla çalışmayı öğrenmesinin zaman alacağını göstermektedir. Buna, uyku bozukluğu gibi diğer sorunlar eklenebilir.

HRT bu konuda yardımcı olabilir, ancak HRT almayan veya alamayanlar için uzmanlar, kan şekeri seviyesini dengede tutmak için, bol su içmek ve az ve sık yemeyi tavsiye ediyorlar. Kanıtlar, çok hafif bir dehidratasyonun (vücudunuzun susuz kalması) bile odaklanmayı zorlaştırdığını göstermektedir.

Nane ve / veya biberiye yağlarının solunmasının geçici olarak konsantrasyonu arttırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Ginkgo biloba takviyesi almanın hafızayı uyarmaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Yağlı balıklarda bulunan bileşiklerden biri olan DHA’nın kısa süreli hafızaya yardımcı olduğu da gösterilmiştir. Merak etmeyin, bu sorunlar geçici olacaktır.

6 – Diyetimde yapacağım değişiklikler işe yarar mı?

Ne yediğiniz ve nasıl yediğiniz – örneğin, kan şekeri seviyelerini sabit tutmak  için az ve sık yemekler – semptomları iyileştirmek açısından önemlidir. Kafein, alkol (özellikle kırmızı şarap) ve baharatlı yiyeceklerin hepsi sıcak basmaları için tetikleyici gibi görünmektedir.Araştırmalar, bol miktarda sebze, kepek, balık, sarımsak, yeşillik, zeytinyağı ve orta derecede alkol içeren tipik bir Akdeniz diyetini izleyen kadınların % 20 daha az menopoz semptomları yaşadığını gösteriyor.

Soya, sıcak basmaları ve vajinal kuruluğu azalttığı gösterilmiş olan östrojen benzeri bir bitki bileşiği olan bir izoflavondur. Japon ve Çinli kadınlar büyük ölçüde soya fasulyesi ve edamame fasulyesi gibi soya gıdaları bakımından zengin beslendiklerinden bu dönemden daha az etkilenmekteler. Bu da diyetinizin, hayat kalitenizi etkileyeceğinin bir kanıtı.

7 – Kilo alacağım kesin mi?

Metabolizmamız ve kalori yakma yeteneğimiz yaşla yavaşlama eğilimindedir ve tüm yaşamları boyunca zayıf kalmayı başaran kadınlar bile kilolarının menopoz döneminde farklı şekillerde (özellikle bel çevresinde) dağıldığını bildirmektedir. Menopoz ayrıca tipik olarak daha hareketsiz olduğumuz bir zamanda ortaya çıkar ve ağrılı eklemler ve yorgunluk gibi semptomlar egzersiz yapmayı zorlaştırabilir. Menopoz sırasında kas tonusu kaybı ve şişkinlik, “şişmanlık” hissini artırabilir.

8 – Cinsel hayatım bitecek mi?

Menopoza giren kadınların çoğu, arzu kaybı olduğunu bildirmektedir. Ağrılı eklemler ve ağrılı, hassas göğüsler ile azalan östrojen seviyeleriniz potansiyel olarak yorgun ve terli hissetmenize neden olabilir. Gittikçe kuruyan bir vajina, uyarılmayı ve orgazm olmayı zorlaştırabilir.

İyi bir diyet ve egzersizle kendinizi formda ve sağlıklı tutmak, daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca vajinal kayganlaştırıcılar ilişkiyi kolaylaştırabilir.

Seks yapmak istemiyorsanız, partnerinize açıklama yapmadan onu uzaklaştırmaya çalışmayın. Konuşarak sorunun onda olmadığını belirtin. Hem kendiniz hem partneriniz farkında olun ki, bu dönem geçicidir.

9 – Menopozun hiç iyi bir yanı yok mu?

Elbette var! Artık adet öncesi bulantılar, kramplar, yani premenstruel sendrom yok! Artık tatilinizin ortasında adetinizin başlayıp başlamayacağına dair endişelenmenize gerek kalmayacak, aynı zamanda doğum kontrolünü düşünmeden yaşamanın tadını çıkaracaksınız. Psikologlar, menopoz hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmenin zamanı olduğunu söylüyor. Menopozu kayıp yıllarınız olarak algılamayın, bunun yerine hayatın yakalanması gereken yeni ve heyecan verici bir aşaması olarak düşünün.