Tüpleri bağlatmak, erken menopoz sebebi midir?

Tüpleri bağlatmak, erken menopoz sebebi midir?

İlk Çağ uygarlıklarından beri çok çeşitli doğum kontrol yöntemleri kullanılmıştır. Bu yöntemlerin kullanılmasından, eski dönemlerde bazen dini hassasiyetler nedeniyle kaçınılmıştır. Ayrıca kimi yöntem sadece kullanıldığı dönem içerisinde sınırlı kalmışken; kimisi deneyimlerin aktarılmasıyla, tarihi kalıntılarla ve bazı dönem bilginlerinin yazdıkları kitaplarla diğer nesillere aktarılmış hatta günümüze kadar ulaşmıştır.

Günümüzde her kadının kişisel özellikleri ve sağlığına uygun modern doğum kontrol yöntemleri mevcuttur. Fakat birçok çift, ailelerini tamamladıklarını ve başka çocuk istemediklerini düşündüklerinde, kalıcı yöntemlere başvurmaktadır ve kalıcı yöntemlerin ülkemizde en sık uygulananlarından biri, tüplerin bağlanmasıdır.

Tüpler, yumurtalıklarınızdan karın boşluğuna her ay atılan yumurta hücresini, uçlarındaki püskül benzeri yapılarla tutar. Daha sonra bu yumurta hücresi tüplerinizin içinde seyreder ve eğer döllenirse gebelik oluşur. Tüp bağlanması işlemi, sezaryen sonrası yapılabileceği gibi, herhangi bir zamanda kapalı ameliyatla (laparoskopi) da yapılabilir. Bu ameliyat sizi istenmeyen gebelikten korumanın da ötesinde, yumurtalık kanserinden de korur.

Tüplerini bağlatmayı düşünen kadınların aklında benzer sorular olabilir: Adet görmeye devam edecek miyim? Menopoza girecek miyim? Cinsel hayatım etkilenecek mi?

Bu soruların menopozla ilgili olanına, yakın zamanda ülkemizde yapılan bilimsel bir çalışmada yanıt aranmıştır. Journal of Obstetrics and Gynaecology Research’te Aralık 2020’de yayınlanan ve Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yapılan çalışma, menopoz dönemindeki 1660 kadının verilerini incelemiş ve 45 yaş altı ve üstü olmak üzere ikiye ayırmıştır. Erken menopoza giren hastaların özelliklerini analiz eden araştırıcılar, tüplerin bağlanmasıyla menopoz yaşı arasında bir ilişki bulmamışlardır. Ayrıca çalışmaya göre, tüplerin sezaryen sırasında veya laparoskopik olarak bağlanması da, menopoza girilen yaşı etkilememektedir.

Bunun yanısıra, çalışmada ilk çocuğu daha geç doğurmanın menopoz yaşını arttırdığı, sigara ve ailede erken menopoz hikayesi olmasının ise azalttığı raporlanmıştır.

Uzun etkili doğum kontrol yöntemleri arasında kullanılabilen hormonal yöntemler (depo progesteron iğne, ciltaltı implant gibi) ise, uzun süre adet görmemenize yol açabilir, fakat bunun menopozla ilgisi yoktur. Yöntem bırakıldığı veya etkisi geçtiği takdirde, adet düzeniniz normale dönecektir.

Doğum kontrol yöntemleri, erken menopoz için risk taşımamaktadır. Doktorunuza danışarak, her yaşa uygun doğum kontrol yöntemlerini güvenle kullanabilirsiniz.

Referans: Arinkan SA, Gunacti M. Factors influencing age at natural menopause. J Obstet Gynaecol Res. 2020 Dec 21. doi: 10.1111/jog.14614. Epub ahead of print. PMID: 33350022.