Sıcak basmalarınızın sebebi nedir?

Sıcak basması, yüz, boyun ve üst gövdenizde aniden hissedilen bir ısı dalgasıdır. Birkaç saniye veya birkaç dakika devam edebilir. Diğer semptomlar arasında: kırmızı, kızarık cilt, kalp atışlarında hızlanma, ani sıcağı takiben üşüme olabilir. Bazen altta yatan bir sağlık sorununu gösterseler de, sıcak basmaları, diğer semptomların onlara eşlik etmemesi durumunda genellikle endişelenecek bir şey değildir.

Peki neden sıcak basması yaşıyoruz? Sıcak basmaları büyük olasılıkla vücudunuzun hormon seviyelerindeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Örneğin, menopoz sırasında hem östrojen hem de progesteron seviyeleri azalır. Bu nedenle sıcak basmaları perimenopozda veya menopozda yaygın olarak yaşanır.

Uzmanlar hala menopoz sırasındaki sıcak basmaların nedenleriyle ilgili olarak bir görüş birliğinde değil. Genellikle, menopoza doğru ilerlerken östrojen üretimindeki azalmaya bağlanıyor. Fakat yalnızca düşük östrojenin sıcak basmalarına neden olmadığı düşünülmekte, çünkü her yaştan kadınlarda düşük östrojen seviyeleri olabilir ve her zaman sıcak basmaları olmaz.

Birçok uzman östrojen düştüğünde, beynin vücut ısınızı düzenleyen hipotalamus bölümünün vücut ısısını normalden fazla algıladığına inanır. Bazıları ise beynin vücut ısısını düşürmek için bazı hormonlar salgıladığı teorisini geliştirmiştir. Bu sayede, kalp atış hızınız artar ve kan damarları genişler, böylece kan vücutta dağılarak ısının da dağılmasını sağlar. Ayrıca, artan kan akımı, vücudun doğal soğutma yöntemleri üretmesine neden olur: terlemek gibi.

Tüm bu olaylar dizisi, kadınlar için bu kadar rahatsız edici olabilecek sıcak, terli bir his yaratır. Saunada otururken veya yaz sıcağında bu reaksiyon normal görünebilir. Belirgin bir neden yokken ise oldukça endişe verici olabilir.

Her kadın sıcak basmalarını deneyimlemez. Sıcak basmasını yaşayanlarda ise şiddet farklı düzeylerde olabilir. Bazı kadınlar için sadece küçük bir rahatsızlıkken, bazıları için günlük yaşamı zorlaştıran şiddette olabilir. Semptomları azaltmanın anahtarı sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Hareketsizlik, sigara içmek ve obezite sıcak basmalarını kötüleştirir.

Menopoz dışı sıcak basmaların muhtemel altta yatan nedenleri arasında enfeksiyonların yanı sıra, hipertiroidizm, hipotiroidizm veya tiroid kanseri dahil olmak üzere tiroid bozuklukları, alkol kullanımı, tümörler, kemoterapi ve anksiyete bozuklukları sayılabilir. Bir endişe veya stres yanıtına eşlik eden adrenalin nedeniyle, kızarmış cilt, artmış kalp atış hızı ve terlemenin artmasıyla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, nifedipin, nitrogliserin gibi bazı tansiyon ilaçları, vankomisin gibi bazı antibiyotikler,  yan etki olarak sıcak basması yapabilir.

Bunları gidermek için herhangi bir yol var mı? Sıcak basmalar rahatsız edici olabilir, ancak bunları çekilir hale getirmeye çalışabilirsiniz: diyetteki değişiklikler bu açıdan çok yardımcıdır. Kafeini, alkolü (özellikle kırmızı şarap), baharatlı yiyecekleri, peyniri ve çikolatayı azaltın. Bu yiyecekler ve içecekler sıcak basmalara neden olabilir ve onları daha da kötüleştirebilir. Sigara içmemeye çalışın. Sigara içmek sıcak basmalarını daha sert hale getirebilir. Rahatlayın. Derin nefes, yoga ve meditasyon rahatlama teknikleri uygulayın. Sıvı alımını sakın atlamayın!. Gün boyu yanınızda soğuk su bulundurun ve sıcak bastığında için. Egzersiz bu dönemde çok önemlidir. Yeterli egzersiz yapmak size sağlık açısından birçok avantaj sağlayabilir ve daha az sıcak basması yaşamanıza yardımcı olabilir.

Menopoz doğal bir süreç, sıcak basmaları ise bu sürecin çoğunlukla bir parçası. Hayatınızda yapacağınız değişikliklerle bunu hafifletebilirsiniz, ama başa çıkamazsanız tıbbi tedavi yöntemlerine doktor kontrolünde başvurabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için Menopoz Tedavisi bölümümüze göz atın!