Menopoza girdim, kilo alacak mıyım?

Ne kadar tanıdık bir soru değil mi? Anneniz, teyzeleriniz, menopoza girdikten sonra birden kilo aldıklarını söylediler hep. “Daha çok var menopoza…” diye düşündünüz. Ama kapınızı beklediğinizden erken çaldı! Ne yapacaksınız şimdi?

Birçok kadın menopozdan sonra ortalama 5 kilo alır. Ancak menopozda kilo alımı kaçınılmaz değildir. Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına dikkat ederek ve aktif bir yaşam tarzı yöneterek bu durumu tersine çevirebilirsiniz.

Menopozdaki hormonal değişiklikler, özellikle karın çevresinden kilo almanıza neden olabilir. Düşük östrojen seviyeleri menopozdan sonra kilo alımında rol oynayabilir. Ancak, tek başına hormonal değişiklikler mutlaka menopozda kilo alımına neden olmaz.

Kilo alımı genellikle yaş almanın yanı sıra yaşam tarzı ve genetik faktörlerle de ilgilidir. Kas kütlesi tipik olarak yaşla birlikte azalırken, yağ artar. Kas kütlesi kaybı, vücudunuzun kaloriyi kullanma oranını azaltır, bu da sağlıklı bir kiloyu korumayı zorlaştırır. Her zaman olduğu gibi yemeye devam ederseniz ve fiziksel aktivitenizi arttırmazsanız, kilo almanız muhtemeldir. Yaş aldıkça metabolizmanızın yavaşlayacağını da akılda tutmak gerekir.

Genetik faktörler ayrıca menopozda kilo alımında rol oynayabilir. Ebeveynleriniz veya yakın akrabalarınızın bel çevresi genişse, siz de aynı şekilde kilo alabilirsiniz. Egzersiz eksikliği, sağlıksız beslenme ve yeterince uyumama gibi diğer faktörler, menopozda kilo alımına yol açabilir. Yeterince uyumadığınız da, daha fazla atıştırma ve daha fazla kalori tüketme eğiliminde olursunuz. Aynı zamanda psikolojik faktörlerden kaynaklı olarak sağlıklı beslenemeyebilirsiniz.

Kilo alımı, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet, kalp krizi ve felç riskini artırabilir. Ayrıca rahim, meme ve kalın barsak kanserlerinin riski de kilo aldıkça artar. Zaten aşırı kiloluysanız, aktif değilseniz veya sağlıklı beslenmiyorsanız, risk daha fazladır.

Aşırı kilolu veya obezseniz, kilo vermenin en iyi yolu her gün daha az kalori tüketmektir. Egzersiz veya fiziksel aktivite de sağlık için önemlidir, ancak kilo vermenize yardımcı olur.

Özetle, kilonuzu korumak için yapmanız gereken şeyler hareket etmek ve az yemektir.

Hareket et!

Aerobik aktivite fazla kiloları atmanıza ve sağlıklı kilonuzu korumanıza yardımcı olabilir. Ağırlık çalışmak da önemlidir. Kas kazandıkça vücudunuz kalorileri daha verimli bir şekilde yakar – bu da kilonuzu kontrol etmenizi kolaylaştırır.Sağlıklı yetişkinlerin çoğu için, uzmanlar haftada en az 150 dakika tempolu yürüyüş gibi orta derecede aerobik aktivite veya haftada en az 75 dakika süreyle koşu gibi güçlü aerobik aktivite önermektedir. Ayrıca, haftada en az iki kez ağırlık egzersizleri yapılması önerilir.

Az ye!

Şu anki kilonuzu korumak için 20li yaşlarınızdan, günlük yaklaşık 200 kalori daha az almalısınız. Dengeli beslenmeyi ihmal etmeden kalorileri azaltmak için ne yediğiniz ve içtiğinize dikkat edin. Daha fazla meyve, sebze ve kepekli tahıllar, özellikle daha az işlenmiş ve daha fazla lif içerenler yiyecekler seçin. Baklagiller, kuru yemiş, soya, et, balık veya tavuk sağlıklı protein seçenekleridir. Margarin ve tereyağı kullanımınızı zeytinyağı veya diğer bitkisel yağlarla değiştirin.Tatlı alışkanlığınızı kontrol edin. İçeceklerden alınan şeker, tipik bir diyette  yaklaşık 300 fazladan kaloriyi almanıza yol açar. Bu kalorilerin yaklaşık yarısı alkolsüz içecekler, meyve suları, enerji içecekleri, aromalı sular ve şekerli kahve – çay gibi tatlandırılmış içeceklerden gelir. Çayınızın yanında yediğiniz o küçük kurabiye, o kadar da masum değil! Kurabiye, turta, kek, pasta, dondurma gibi çay-kahve arkadaşlarının ne kadar şeker içerdiğini unutmayın.