Menopoz döneminde süt ürünleri dostunuz mu?

Yeni bir araştırma, süt ürünleri tüketiminin, menopoza bağlı kemik kaybını azaltmadığını gösteriyor.

Yeni bir çalışma, perimenopozal ve menopoz dönemindeki kadınlarda süt tüketiminin omurga veya baldır kemiklerinde, kemik yoğunluğuna fayda sağlamadığını bulmuştur. Bulgular ayrıca, süt ürünleri tüketiminin kemik kırığı riskini önlemediğini veya azaltmadığını göstermektedir.

Menopozla ilgili araştırmalara yer veren, saygın bir dergi olan ‘Menopause’ dergisinde yayınlanan çalışma, menopozal geçiş dönemi boyunca kadınlar arasında süt ürünü tüketimi sıklığına göre, lomber omurga ve femur boynu kemik mineral yoğunluğundaki değişimi ve kemik kırığı riskini analiz etmeye odaklanıyor. Birçok farklı ülkeden kadınların, sağlık verileri analiz edilmiş.

Çalışma için, hiç hormon tedavisi almayan 42 ila 53 yaşları arasındaki, 3.302 perimenopozal kadının temel verileri, 1996 yılında toplanmaya başlanmış. İlk kayıttan sonra kadınlar, demografik ve klinik veriler hakkında bilgi toplamak için yıllık olarak takip edilmiş. Her yıllık ziyarette hem femur boynunda hem de lomber omurgada kemik mineral dansitometri ölçümü için çift enerjili x-ışını absorpsiyometri (DEXA) taramaları gerçekleştirilmiş.

Analizler sonucu araştırmacılar, katılımcılar arasında süt ve süt ürünleri alımının, toplam kalsiyum alımını, genel femur boynu ve lomber omurga kemik mineral dansitometrisi sonuçlarını etkileyecek kadar etkilemediğini bulmuşlar.

Fakat buradan süt ürünleri tüketiminin önemsiz olduğu sonucu çıkmamalı! Yazarlar, sonuçları yorumlarken dikkate alınması gereken birkaç faktöre dikkat çekiyor. Katılımcılar arasında süt ürünü tüketimi genel olarak düşük izlenmiş ve % 65’i günlük tüketimin 1,5 porsiyondan az olduğunu bildirmiş. İkinci olarak, gençlik yıllarında süt ve süt ürünleri tüketimi de kemik depoları açısından önemli olduğundan, bu konuya ilişkin bilgilerin verilerde mevcut olmaması sonucları etkilemiş olabilir.

Kemik sağlığımız için, menopoz öncesi ya da sonrası, kalsiyum ve D vitamini alımına dikkat etmeliyiz.

Kalsiyum içeren yiyecekler ve içecekler şunlardır:
● Süt, yoğurt, peynir, süzme peynir, dondurma ve diğer süt ürünleri
● Lahana, kara lahana ve brokoli gibi yeşil sebzeler
● Fındık
● Tahıllar ve soya ürünleri gibi kalsiyum eklenmiş yiyecekler

D vitamini içeren yiyecek ve içecekler şunlardır:
● D vitamini eklenmiş süt, portakal suyu veya yoğurt
● Somon veya uskumru
● Konserve ton balığı

Vücudunuz ayrıca güneşten de D vitamini alabilir. Vücut, D vitamini üretmek için ciltte parlayan güneş ışığını kullanır. Öğle saatlerinde, 15-20 dakika kadar güneş altında kalmak, günlük D vitamini alımınız için yeterlidir. Daha uzun süreler güneşe maruz kalmak, cilt sorunlarını beraberinde getireceğinden, bundan kaçınılmalıdır.

Kaynak: Wallace TC, Jun S, Zou P, et al. Dairy intake is not associated with improvements in bone mineral density or risk of fractures across the menopause transition: data from the Study of Women’s Health Across the Nation. Menopause. 2020;27(8):879-886. doi:10.1097/GME.0000000000001555