Erken menopozda kemik kaybına karşı soya mucizesi!

Son zamanlarda, çeşitli besin maddelerinin kemik durumu üzerine etkileri konusundan artan bir ilgi söz konusudur. Bunlar arasında mineraller (magnezyum, potasyum, bakir, çinko, silikon, sodyum), vitaminler (vitamin C, vitamin K, vitamin B12, vitamin A) ve makro besinler (protein, yağ asitleri, sekerler) bulunur. Ek olarak, süt, meyve ve sebzeler, soya ürünleri, karbonatlı içecekler, mineralli sular, diyetsel lif, alkol ve kafein gibi yiyecek ve içecek ürünleri de incelenmektedir. Eldeki kanıtlara bakıldığında, diyet yoluyla kemik kaybını engellemenin çok sayıda besin ve yiyecek yapıtaşlarını içeren kompleks bir konu olduğu açıktır.

Soya, menopozdan sonra sıcak basması gibi semptomları düzenlemek için birçok kadın tarafından yıllardır kullanılmıştır. Yeni araştırmalar, soya fasulyesinde bulunan izoflavonların, kadınları osteoporozdan koruyabileceğini göstermektedir.
Osteoporoz kemik yoğunluğunu ve kalitesini azaltan, kırık riskini artıran bir hastalıktır. Genellikle, bir kırık oluşana kadar hiçbir bulgu yoktur. Erken over yetmezliği(POI) olan kadınlarda veya menopoz sonrası kadınlarda hastalık daha yaygındır, çünkü kemik kaybı düşük östrojen seviyelerinde daha hızlı görülür. Soya fasulyesi, östrojene benzer kimyasal bir yapıya sahip olan bileşikler olan izoflavonlar içerir.

Bu, bilim insanlarının, kemikleri koruma konusunda benzer bir etkiye sahip olabileceklerini düşünmelerini sağlamıştır. Hull Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada, erken menopozda olan 200 kadın, iki gruba ayrıldı. Bir grupta, kadınlar günlük olarak 30 mg soya proteini ilavesiyle 66 mg izoflavon alırken, diğer grupta da kadınlar aynı miktarda soya proteini içeren ancak izoflavon içermeyen günlük bir takviye aldılar. Kadınlar, takviye aldığı 6 ay boyunca, araştırmacıların kemik parçalandığında bulunan bir protein olan bCTx’i ölçebilecekleri kan örnekleri verdiler.
Sonuçlar, günlük takviyesi soya proteini ve izoflavon içeren kadınların, günlük takviyesi sadece soya proteini içeren kadınlara göre anlamlı derecede düşük bCTx seviyelerine sahip olduğunu gösterdi, bu da kemiklerinin daha düşük bir oranda parçalandığını ve bu nedenle osteoporoz gelişme riskinin daha düşük olduğunu gösterdi. Soya proteini ve izoflavon takviyesi alan kadınların, kalp sağlıklarıyla ilgili ölçümlerde de iyileşmeye rastlandı.

Araştırmacılar, kadınların aldığı günlük takviyelerdeki 66 mg izoflavonun, soya fasülyesi tüketilen bir diyette rahatlıkla karşılanabileceğini belirtiyorlar. Öte yandan, ortalama bir diyet yalnızca 2-16 mg izoflavon içerir. Yani diyetinizi izoflavonlarla takviye ederseniz, osteoporoz gelişmesini engelleyebilir; hatta hali hazırda tanı konduysa bile, hastalığın ilerlemesini durdurabilirsiniz.

D vitamini takviyeleri genellikle, özellikle daha az güneş aldığımız kış aylarında kemik kütlesini korumak için verilir. Bu yüzden belki de D vitamini takviyesi yanında diyetlerimize daha fazla soya fasulyesi eklemek, düşük östrojen düzeyleri olan kadınlarda kemik sağlığını korumanın kesin bir yoludur. Soya fasulyesini salata, zeytinyağlı yemek ve başka bir çok şekilde tüketebilirsiniz.

Sadece beslenme düzeninize ekleyerek, şikayetlerinizde hafifleme sağlayacak yiyecekler hakkında daha fazla bilgi almak için, alternatif tedaviler ve besin takviyeleri sayfamıza göz atın!