Erken menopoz gerçeği: Üç kadının hikayesi
Erken menopoz, 40 yaşından önce menopoza girmek olarak tanımlanır. Doğurganlık çağında, beklemediği bir anda menopozla karşılaşan kadın için düşünülecek o kadar çok şey var ki… Gebe kalmada yaşanan problemler, dayanılmaz sıcak basmaları, kemik erimesi riski… Sizlerle aynı sıkıntıları yaşayan ve hayatlarını bu tanıdan sonra yoluna koyan kadınların öykülerini, sizler için derledik.
Maggie Maggenis, 57
Menopoza girdiğimde 39 yaşındaydım. Daha yeni ikinci çocuğumu doğurmuştum ve basitçe bir daha hiç adet görmedim. Ara sıra kanamalar oldu, ama asla düzenli bir adet döngüsü olmadı. Kendi kendime şakaya vurmaya çalıştım, vücudum şunu söylüyordu, “Daha fazla çocuk yok – tekrar yapamazsın! “
Adet kanamalarım yıllardır çok hafifti, ama düzenliydi, ve 20’li yaşlarımın sonlarındayken, bir doktor belki de bunun menopozun başlangıcı olduğunu söylemişti. Ona “hayır” diye bağırdığını hatırlıyorum. Doktorun yanlış düşündüğünden çok emindim! Annem 50’li yaşların başında menopoza girmişti [annelerinin erken menopozları olan kadınlar, erken menopoza yatkın olabilirler]. Doğumdan sonra hiç adet görmediğimde, bunun emzirmeyle ilişkili olduğunu düşündüm. Bir süre sonra neler olduğunu farkettim. Ateş basması vardı ve hiç kanamam olmuyordu. Menopoza girmiştim.
Doktorum hormon replasman tedavisi( HRT) isteyip istemediğimi sordu. O sırada HRT ve kanserle ilgili pek çok kötü şey söylendiğini duymuştum, bu yüzden hayır dedim. Sıcak basmalarımı kontrol etmede çok iyiydim. Sakin bir şekilde oturup geçmesini bekliyordum – ve bu işe yarıyor gibiydi.
Şimdi biliyorum ki, 10 yıl boyunca, menopozum yüzünden vücudumda eksik kalan hormonlarımı, HRT ile yerine koymam gerekirdi. Şu anda osteopeni [kemik yoğunluğu kaybı] tanısı kondu. Doktorlar, 10 yıllık tedaviyi alsam belki kemiklerimin daha güçlü olacağını öne sürdüler. Dört sene önce teşhis konduktan sonra, ve kemik sağlığımı korumak için egzersizlere – bolca yürüyüş ve tenis – başladım. Kalsiyum ve D vitamini de aldım.
En büyük endişem, kızımın doğurganlık yıllarının etkilenebilecek olması. Şimdi inanılmaz derecede unutkanım. Menopoza erken girmeyen arkadaşlarım, hafızalarının çok iyi olmadığını söylüyorlar, bu yüzden bir bağlantı olup olmadığını bilmiyorum.
Erken menopozun herhangi bir faydası var mı? Sanırım adet kanamalarım hep hafif olduğu için bu konuda fazla bir fark yaratmadı. Korkunç adet ağrıları olanlarda bir rahatlama olabilir.
Çocuklarım olduğu için, erken menopoza girip çocuk sahibi olamayanlardan çok farklı bir pozisyonda olduğumu biliyorum. Bu büyük bir problem. Üçüncü bir çocuğum olsa belki çocuklarıma ayıracak daha az zamanım olurdu, kimbilir?
Jo Behari, 39
Menopoza girdiğimde 37 yaşındaydım. Doğum kontrol haplarını yeni bırakmıştım, bir anda ateş basması ve gece terlemeleri başladı. İlk işaret spor salonunda ter atmaya başladığım zaman oldu – normalde hiç terlemezdim. Ayrıca çılgın bir öfkem ve duygularımda dengesizlik vardı, bir saniye içinde kontrolsüzce ağlamaya başlıyordum .
Doktora gidip tetkikler yapıldığında, östrojen üretimimin neredeyse hiç olmadığı ortaya çıktı. HRT almaya karar verdim, çünkü doktorum tarafından östrojen olmaksızın devam etmenin, HRT’nin herhangi bir yan etkisinden çok daha kötü olacağı yönünde tavsiyede aldım. Osteoporoz ve kalp hastalığından endişeliydim, fakat hala HRT almaktan ötürü korkularım var .
Neyse ki iki çocuğum var; ancak ikinci çocuğumu 36 yaşında doğurdum, ki tanımın konmasından çok az bir süre önceydi. Emzirmede ciddi sıkıntılar yaşadım, belki hormonlarım o dönem etkilenmeye başlamıştım.
En zor bulduğum şeylerden biri, bu süreçte yalnız başına olmaktı; kimse bu konuda gerçekten konuşmuyor ve arkadaşlarımın çoğu beni anlayamıyordu. Arkadaşlarım bu dönemi yaşadığında, ben 15 yıldır yaşıyor olacağım. Bir dizi Facebook grubu ve blog var, ancak arkadaşınızla konuşmak her zaman daha rahatlatıcı.
Erken menopozun, insanların tartışmaya daha istekli olduğu bir konu haline geldiğine inanıyorum. Sonuçta, menopoza giren memelilerin çok seçilmiş bir grubuyuz, bu durum bir şekilde onurlandırılmalı.
Lisa Bain, 44
35 yaşımdayken, bir düşük yapmıştım. Hamile olduğumu bilmiyordum, ancak adetlerimin ne kadar düzensiz olduğunu anladığımda, doktor kan testleri ve ultrason yaptı. Yumurtalıklarım inanılmaz derecede küçüktü ve hormon sonuçları tam bir felaketti. Bundan sonra erken menopoz teşhisi kondu.
Şu an on yıldır menopoz yan etkilerini yaşıyorum – altı yıldır çeşitli formlarda HRT aldım, ama doğru kombinasyonu elde etmek 2-3 yıl sürdü. HRT düzenli olarak yeniden değerlendirilmeli ve mevcut dozun yeniden ayarlanması gerektiğini düşünüyorum. Başlıca semptomlarım, yüzümün altından ter dökerek parlak kırmızı bir renk almam. Terlediğimde tam anlamıyla sırılsıklam olmam – mikro dalgaya konmak gibi. İşyerinde, neler olduğunu söylemekten korkmuyorum ve tuvalete gidip geçmesini bekliyorum. Bazı günlerde hiçbir belirtim yok; diğer günlerde günde 1-6 dakika süren, en az üç yanıp-sönme yaşıyorum.
Gece terlemeleri, çok daha kötü çünkü uykunuzu etkiliyor. Çikolata yediğimde daha kötü olduğunu farkediyorum. Bunlar yüzünden saçlarımı her gün yıkamalıyım – kulağa normal gelebilir, ama yoğun bir işin üstesinden gelmek ve çocuk bakmak zorunda olduğunuzda ekstra bir yük. Tavsiyem saçlarını uzatın, böylece at kuyruğu yapabilirsiniz. Testosteron içeren ilaçlar kullanıyorsanız, yüzünüzde de kıllanma olabilir.
Bu konuda açık olmayı da tavsiye ederim – arkadaş grubumdan bunu yaşayan tek kişi benim ama yine de konuşmak iyi geliyor. Düzenli egzersiz, serbest bıraktığı doğal endorfinler yüzünden, ruh hali değişimlerine yardımcı olur.
Başka bir şey – doktorun size söylediği tedavileri tartışın; kendi vücudunuzu bilin. Aldığınız HRT işe yaramıyorsa, geri dönün ve dozun değiştirilmesini doktorunuzla konuşun.
Siz de bize hikayenizi yazın, sizin gibi bunu yalnız olduğunu düşünerek yaşayanlara ulaşın!
HRT ile ilgili ayrıntılı bilgi için Menopoz Tedavisi bölümümüze göz atabilirsiniz.