Adet düzensizliğiyle nasıl başa çıkılır?

Çoğunlukla, erken yaşta menopoza gireceğinizi beklemediğiniz için, adet dönemlerinizin düzensiz olduğunu fark edemezsiniz. Elbette, birkaç gün geciktiniz ya da kanamanız daha az, ancak menopoz düşünmediğiniz için bu sinyalleri kolaylıkla gözden kaçırabilirsiniz. Birçok kadın gebe kalmaya çalışırken erken menopoza girdiğini öğrenir.

Menstrüel döngünüzde bir değişiklik, erken menopozda karşılaştığınız ilk sinyallerden biridir. Ortalama olarak kadınların çoğu yaklaşık 28 günlük bir adet döngüsüne sahiptir ve kanama genellikle yaklaşık beş gün sürer . Ancak perimenopozal dönemde, çarkın dişlileri normal şekilde çalışmaya devam etmez. Adet dönemlerinizin, alışık olduğunuz zamandan daha erken ya da  daha geç olduğunu görebilirsiniz. Sadece birkaç gün süren çok hafif kanamalarla karşılaşabilirsiniz; fakat bir sonraki ay çok şiddetli kanamanız olabilir.

Adet döneminiz daha kısa olabilir veya psikolojik olarak sonsuza kadar sürebilir. Düzensiz ve öngörülemeyen kanamalar ortaya çıkabilir. Aslında, perimenopozal dönemde, menstrüel döngünüzle ilgili tek tutarlı şey, tutarsızlığıdır. Bu tutarsızlık, vücudunuzdaki hormonların dalgalanmasını yansıtır. Erken menopozun başlangıç evrelerinde hormonlarınız düzensizdir ve vücudunuz bu dengesizliğe tepki gösterir.

 

Daha kısa süren dönemler (sık adet olmak)

Daha kısa döngüler genellikle, yetersiz miktarda östrojen ürettiğinizi ve folikül uyarıcı hormon (FSH) seviyenizin yükseldiğini gösterir. Daha fazla FSH varlığında, folikülleriniz daha hızlı gelişmeye başlar, bu da adet döngüsünü kısaltır.

 

Hafif kanamalı dönemler

Aynı şekilde, bu genellikle yeterli östrojen üretmediğiniz anlamına gelir. Bu durumda, östrojen eksikliği vücudunuzun rahim içi dokusunu yeterince oluşturmasını engeller.

 

Ağır kanamalı dönemler

Ağır kanama, yumurtlamada bir bozukluğun  işareti olabilir. Bunun nedeni, östrojeninizin rahim içi dokuyu oluşturmak için yeterli olması, yumurtlama olmadığı için çok az progesteron üretilmesidir. Östrojen rahim içi dokuyu kalınlaştırır ve nihayet östrojen seviyeleri azaldığında ağır kanamalar meydana gelir.

Muhtemelen, yukarıdaki durumların hepsini menopozun ilk aşamalarında deneyimleyeceksiniz. Aydan aya dalgalanmalar olacak – bir ay hafif, bir başka ay nispeten normal ve bir başka ay ağır. Daha sonra yumurtalarınız azalmaya devam ettikçe, adet olamamaya başlayacaksınız. Zaman geçtikçe, FSH düzeyleri normal olsa bile, yumurtalarınızın düzgün olgunlaşması veya rahim içi dokunun kalınlaşması için yeterli östrojeni tetiklemeye yetmeyecek.

Bu dönemde canınızı en çok sıkacak şeylerden biri kontrolü kaybetmek olacaktır. Ne zaman adet göreceğinizi tahmin etmek imkansız olabilir. Her zaman hazırlıklı olun.

Kanamalarınızın sıklığını, süresini ve şiddetini kaydedeceğiniz bir takvim tutmanız faydanıza olacaktır. Bu konuda size yardımcı olacak bir çok akıllı telefon uygulaması mevcut. Kayıt tutmak, aynı zamanda doktorunuzla görüşeceğinizde de işe yarar.

Unutmayın: Menstrüel döngünüzdeki her düzensizlik erken menopozla ilgili olmayabilir. Kanser, polipler, malign olmayan tümörler veya myomlar da dahil olmak üzere tamamen farklı bir durumun işareti olabilir. Anormal bir kanama ile karşılaştığınızda mutlaka doktorunuza başvurun!

 

Kaynak: www.earlymenopause.com